recepty na krémy a jiné
(zkopírováno z internetu, převážně z living.cz)

KRÉMY

vaječná plnka šľahaná nad parou
varená plnka nad parou

Pikantní krém od Di - jahodový nebo kakaový
Pišingrová náplň (Rysavka)

Základní francouzský máslový krém(Lidunka25)
Italský máslový krém
(Lidunka25)
Krém s maizenou (verlenka)
čokoládový krém
tmavý krém
pišingrovka
Bílkový krém od Rybiččiny maminky
klasický krém nadstavený gustinem (Kotě)

máslový krém nastavovaný (jitka-)
Pudinkový krém podle iv@

Karamelová šlehačka
Krém na špičky (duduš)
krém do šafetek a medové rolády(akimka)

HMOTY

modelovací hmota z čokolády(beruna7)
čokoládová MMF hmota
mléčná hmota (Wera)

marcipán na růžičky (gabikanav)
Marcipan Varna (Natalyna)
hmota z želatiny (saechka.ru)
falešný marcipán (z pekárny) - Jitka-
varna (Milu)
na figurky( Maky )
na potahování (Beruna)

JINÉ...

Kokosoví ježci s ořechy
Punčový dort od al.do.

punčové řezy (dorianna)
muffinky (skleněnka)
korpus - od Bublinky

korpus (beruna7)

ČOKOLÁDOVÝ DORT
vánočka od jitka-
větrníky od Zorka

LASKONKOVÉ ŘEZY (Beruna7)
KOSTKY (Beruna7)
likérová střecha (Beruna7)
těsto na košíčky (Svetluskaas)
Tvarohové koláče s olejem (Esko)
tiramisu (Beruna7)
TIRAMISU - JEDNOHUBKY- Listopad30
Tiramisu DORT - Listopad30
SNĚHOVÉ MISTIČKY- Listopad30

 

medovník
MEDOVNÍK (Ela)
VALENTÝNSKÝ MEDOVNÍK(TANELA)
štafetky (akimka)
punčové řezy (akimka)
medová roláda (akimka)
medové trubičky(hanaanrec)
DORT RAFAELLO - Irenchen
VÁNOČKA (janina MK)
KORPUS (světluškaaš)
VÁNOČKA  (MachyA)
PUNČOVÉ ŘEZY - Keliska
pantoflíčky  - cukroví
rafaelo - Petruše

 

 

SLANÉ...

toustová roláda (Jehlička)
slané mufiny (A-terka)
Recept na slaný korpus (Jajinka1)
 

A TROCHU Z JINÉHO SOUDKU.......

bořšč (A-terka)
brokolicová omáčka na těstoviny (Pajita)

Krém z ľadových gaštanov alebo bielej čokolády (Lucia H. (gupka))- POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 3 šľahačkové smotany 33%, 3 tyčinky ľadových gaštanov alebo  2 biele čokolády
POSTUP PŘÍPRAVY-Tento krem si mozte pripravit aj s BIELOU COKOLADOU alebo KINDER TYCINKAMI, kofilou atď. Na tri slahacky stacia dve biele Milka cokolady. POSTUP---smotany dáme do hrnca a dáme variť a už počas zohrievania pridáme ľadové gaštany a necháme prevariť, za stáleho miešania, musí chvíľu vrieť. Potom treba hmotu nechať do druhého dňa v chladničke a na druhý deň vyšľahať do tuha. Je výborný do torty alebo na rezy s piškótovým cestom.
 

varená plnka nad parou: 9 celých vajec, 450 g kryštálový cukor, 2 ks vanilkový cukor, 3 polievkové lyžice kakaa, 250 g varovej čokolády - šľahať nad parou cca 20 minút. Nechať vychladnúť za občasného miešania. Vyšľahať 600 g masla + 150 g Hery (můžeš dať tuk, aký používaš). Po kúsku zašľahať čokoládovú hmotu.

Pikantní krém od Di - jahodový nebo kakaový
2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 vanilkového pudingu (dala jsem jahodový), necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery.
V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem. Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém. Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.

vaječná plnka šľahaná nad parou. Ja tam pridávam na 9 vajec 250 g čokolády, 450 cukru a všetko šľahám spolu. Ty máš dva vajíčika ale neviem koľko čokolády. Asi by bolo najlepšie keby si vajcia s cukrom vyšlahala nad parou, nechala schladiť a vmiešala do masla. Tiež čokoládu nechaj rozpusiť a schladnutú vmiešaj do masla.

Pišingrová náplň (Rysavka):
7,5dkg čokolády +12,5dkg ztuž.tuku +2,5dkg kakaa +19dkg cukr moučka +7dkg ořechů
Tuk a čokoláda se nahřejí, přidáme ostatní suroviny a vše dobře promísíme. Dbáme, aby náplň byla stále dostatečně teplá. Rychle tuhne.
Je to dobrá náplň mezi linecká kolečka (kakaová), fakt dost dobrá

Základní francouzský máslový krém (Lidunka25)
1 hrnek cukru (1 hrnek 240-250 ml) + 3 lžíce kukuřičného sirupu + 1/2 hrnku vody + 3 vejce + špetka soli + 450g másla
V kastrolku dejte cukr, kukuřičný sirup a vodu na silný plamen. Mezitím umixujte vejce se solí do pěny. Až se cukr celý rozpustí a směs se vaří, přišlehejte ji k vejcím. Až je mísa se směsí a vejci na dotek vlažná,  přišlehejte po trochách máslo. Šlehejte do hladka. Můžete přidat příchuť. Směs musí být opravdu vlažná, jinak místo krému budete mít vodu.

Italský máslový krém (Lidunka25)
6 bílků + 1 a 1/4 hrnku cukru + 1/4 hrnku vody + pár kapek citronu + 450 g másla
1 hrnek cukru, vodu a pár kapek citronu přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte bílky se zbytkem cukru až se tvoří špičky. Cukrový sirup by měl mít teplotu 112-116 C pokud nemáte teploměr, do směsi namočte lžíci a tu pak do hrnku s ledovou vodou. Pokud směs na lžíci ztuhne jako tvrdý bonbon, máte správnou teplotu. Nenechávejte na ohni déle jinak budete mít karamel.
Horký sirup za stálého šlehaní přilijte do bílku. Šlehejte dokud vejce nejsou vlažná. Pak přišlehejte máslo. (já osobně to dělám obráceně, do másla přišlehávám bílky. )

Krém s maizenou (verlenka)
250g másla+stejné množství cukru-vyšlehat+kaše z 250ml VODY a40g Maizeny - kaši dávám mírně teplou, krém se nesrazí a líp se rozpustí cukr.

Lemon Curd (příchuť do krému z maizeny)(verlenka) - v misce vhodné do mikrovlnky prošlehat 100g cukru,2 malá vejce, strouhanou kůru ze 2 citronů, 120ml citronové šťávy, 60g másla. Na 600W mikrovlnit celkem 6x a mezitím promíchat - misku to chce tak dvakrát větší než je objem téhle směsi, protože to trošku zpočátku vypění.

čokoládový krém:
3 vejce, 120 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, po vychladnutí zašlehat postupně do másla. Na větší dort bych dělala rozhodně dvojitu dávku.

recept na tmavý krém: dám vařit 1 šlehačku s 2 vrchovatýma lžícemi cukru, až bude vařit přidám 2 čokolády na vaření + 1 kaštany, nechám probublat a stále míchám, vypnu a nechám vychladit. Tohle všechnu vařečkou postupně zašlehávám do 1 změklého másla (+cukr dle chuti). Používám na promazání i zdobení dortů.

klasický krém nadstavený gustinem - škrobem (Kotě)-  na dvě másla si dělám půl litru mléka, 2 vanilkové cukry a 80g gustinu - vaří se to jako puding, pak ušlehám máslo s cukrem asi tak 110g a pak přidávám ten gustin. Dávám cukru méně, bohatě to stačí a není to přeslazené.

pišingrovka
300g cukr moučka + 200g ztužený tuk + jádrová pasta (dej arašídovou nugetu, stačí tak čtyři ty malé kelímky.) + 120g rozpuštěné čokolády + 40g kakao + vanilkový cukr.
Změklý tuk šleháme s cukrem, van. cukrem a kakaem, pak přidáme rozehřátou-NE horkou,  čokoládu, pěkně šleháme a nakonec přidáme tu nugetu.
 Je to trvanlivější náplň, takže se dá použít např. i do vánočního cukroví.

máslový krém nastavovaný vejci šlehanými s cukrem ve vodní lázni. (Jitka-)
6 celých vajec (nesmí být studená z lednice) dáme do hrnce, který vložíme do většího hrnce s vodou. Hrnec s vejci se musí vody dotýkat. Zapneme plyn a necháme si vodu chvilku nahřát. Do vajec nasypeme 300g krystalového cukru a šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižší otáčky. Jak začne voda ve spodním hrnci vařit, ztlumíme, ale voda musí pořád vřít. Celková doba šlehání je asi 20 - 25 minut. Vejce musí být ušlehaná v hustý krém, musí být hodně prohřátá, jinak by byl krém řídký. Po vyšlehání vytáhneme z vody a ještě asi 5 minut šleháme. Necháme vychladnout a utřeme si 500g másla s troškou mletého cukru. Máslo musí být dobře utřené, pak zamícháváme po troškách rum. Množství podle vlastní chuti. Do másla po trochách zamícháváme vařečkou úplně vychladlý (aby se nesrazil) krém z vajec. Toto množství stačí na velký dort dvakrát promazaný a na zdobení. Pokud by se krém náhodou srazil, stačí ho chvilku nahřát a dobře vymíchat. Možná to vypadá složitě, ale takhle to mám vyzkoušené a vychytané a krém je moc dobrý a dlouho vydrží. Používám ho i na vánoční cukroví.

recept na špičky:(duduš)
Krém: 1/2 kg změklého 100% tuku + 30 dkg ml.cukr - řádně vyšlehat a pak přidat 10 dkg kakaa + 1 dcl rumu a opět šlehat, pak je stejný postup jak u klasických špiček, já mám malou špičku, tak je dělám na piškoty, ty potřu čokoládou a pak dělám špičky, plním vaječným koňakem z obchodu.
 

Bílkový krém od Rybiččiny maminky
4 bílky, 180g cukru krupice, 500g másla, 100g práškového cukru.
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky. Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout. Poté zašleháme do másla vyšlehaného s práškovým cukrem.
Krém je velmi trvanlivý, jemný a bílý. Ideální krém na zdobení krémových dortů nebo, díky trvanlivosti, na plnění vánočního cukroví.

MAKOVÁ NÁPLŇ do koláčků (Milu) - MÁK - umlít, přes cedník spařit meltou / mák zůstane tmavý/, badyán, vanilka, cukr, lógr, bílky aby mák netekl

Белковый заварной крем" от Buffy
Сахар расстворяют в горячей воде (4:1) и уваривают до пробы на средний шарик ( выше 100 градусов ). Паралельно взбивают белки до увеличения в 7 раз. Затем тонкой струйкой горячий сироп вливают в белки. Добавляют ванильную пудру, лимонную кислосу и продолжают взбивать 10 мин.
Сахар 670гр (cukr), Вода 200гр.(voda), Яйца 335гр. (vejce), Ван.Пудра 25гр. J(vanilkový cukr),
(Cukr rozpustit v horké vodě (4:1) a uvařit sirup. Zároveň vyšlehávat bílky až do sedminásobné velikosti. Následně tenkým proudem zašlehat vařící sirup do bílků. Dodáme vanilkový cukr, citronovou šťávu a nadále šleháme až 10minut. )
Как сделать пробу сиропа на средний шарик:
Налить в посудину холодную воду, опустить ложку в сироп и капнуть сиропом в воду, потом сжать образовавшийся шарик пальцами. Если шарик слабый, то крем в итоге может опасть. Увариваем ещё немного. Если шарик сохраняет форму, но сжимаетса , то как раз то что надо быстро снимаем с плиты и вливаем в белки. Если шарик твердый, то это уже слишком поздно, это уже карамель, и если вы начнёте вливать сироп в белки ,то почти весь сироп намотаетса на венчик. Еще подсказкой будет цвет сиропа. Чем темнее , тем больше температура, и тверже шарик. Можно использовать блюдце (без воды)и капать сипропом на белую поверхность, я этим способом не пользовалась , могу только сказать , что нужен светло коричневый цвет. После пробы на слабый шарик процесс идёт очень быстро , главное не пропустить момент.
Лимонную кислоту можно заменить на уксус. Кислота помогает белку держать форму, так что какая кислота большой разницы нет.

"Белковый заварной крем" от Marina5
100 мл воды, 225 грамм сахара, 175 грамм белка охлажденного, на весах отвешанного!!!, ванильный сахар, лимонку
(я не добавляла т.к этот крем был компонент для другого крема)
я включаю машину взбивать белки, потом сразу ставлю воду и варю сироп. Еще важно , не прерывать взбивания белков!
Подробнее:
Сахарный песок расстворяют в горячей воде и уваривают до 118-120°C. Параллельно взбивают охлажденные белки. После увеличением обьема белков примерно в 6- 7 раз, уваренный горячий сироп постепенно вливают тонкой струйкой в белки, не прекращая взбивания, добавляют лимон.кислоту и ванильную пудру; взбивание после добавления сах.сиропа продолжают около 10 минут . Во время заваривания белка сах.сиропом происходит закрепление остова пышной массы!!! Готовый крем представляет собой снежно-белую, однородную,глянцевитую,пышную и слегка тягучую массу."
_________________

БЕЛКОГО- ЗАВАРНОЙ КРЕМ. 3 яйца отделяем от желтков. В кастрюльку всыпать 1 ст. сахара,тудаже налить 1/3ст. горячей воды,и насыпать лимон.кислоты (из расчота 1 щепотка на 1 яйцо),ставим увариваться на газ до 140С (я пользуюсь градусником ).В этоже время взбиваем миксером на большой скорости белки в тугую пену. Когда на градуснике будет 120С в белки добавляем ещё лимон. кислоты ( из расчота 1 щепот. на 3 яйца ) и продолжаем взбиватьдо. Как только на градуснике будет 140С снимаем с огня и потихонь заливаем сироп (тонкой струйкой ). Остужаем до полного остывания миксером на боль. скорос., добовляем ароматиз. Для плотности я ставлю вхолодильник на 1-2 часа. если хотити сделатьПТИЧЬЕ МОЛОКО Вхолодильник крем ставить не надо. После ароматизат. добавляем за ранее замоченый желатин(за 1,5-2 часа). 1пачка желатина (20гр.)+ 7 ст.лож. холодной воды растворяем желатин на паровой бане вливаем вбелки (можно даже горячи) осторожно,но хорошо перемешиваем и добовляем 1/4 банки сгущен. молока, опять хорошо но быстро перемешиваем .Долго мешать нельзя, потомучто масса начнет уменьшаться , затем выливаем вформу и вморозилку на 2 часа. А из птичьего молока я делаю МАСТИКУ типа маршмелоу. Разрезаю замершее птич. молок. на квадратики 2 на 2 обваливаю их в сахор. пудре ложу впакет и вморозилку. Когда нужно достаю сколько нужно квадратиков разогреваю в микровол. добовляю сахорной пудры изамешиваю тугую мастику.Лучше лепить с неё если оно полежит 2-3 часа. Хранится долго и очень удобно.Если она стала жесковатой разогрейте в микров. примерно 10 сек. и можно липить дальше. Вот вродебы и всё,надеюсь что у вас всё получится. Будут вопросы свистити Very Happy

čokoládová MMF hmota
150 г саxарной пудры
(g cukru moučka)
200 г горького шоколада
(g hořké čokolády)
180 г маршмелло (любого цвета)
(g "maršmelou" bonbonů libovolné barvy)
1 ст. ложка маргарина или масла
(lžičky margarínu nebo másla)
3 ст. ложки сливок
(lžičky šlehačky-smetany)
1 ст. ложка ликера, бренди или апельсинового сока (это по желанию и не обязательно). 
(lžičky likéru nebo brandy nebo meruňkové šťávy - nemusí být)

1. На паровой бане растопить шоколад.
-nad parou roztopíme čokoládu
2. Добавить к шоколаду маршмелло и, постоянно помешивая, дать ему раствориться. Затем добавить сливки, масло и ликер, бренди или сок.
-přidáme maršmelou a necháme roztopit, přidáme smetanu, máslo a likér
3. Выкложить массу в миксер, добавить саxарную пудру и вымесить до образования однородной массы.
-předáme masu do mixeru, přidáme cukr a vymícháme
4. Выкложить тесто на бумагу для выпечки и раскатать.(Тесто можно плотно завернуть в пленку и xранить в xолодильнике)
-můžeme zpracovat
5. Если тесто будет плоxо раскатываться или вымешиваться, станет слишком твердым или крошащимся, то подогреть его несколько секунд в микроволновке.
-"nezpůsobné" těsto necháme trochu ohřád v mikrovlnce.

MLÉČNÁ HMOTA (WERA)
20dkg sušeného mléka , 3 dkg ztuženého tuku (v receptu je3dkg, já dávám od oka, radši míň), 20dkg ml.cukru , 1 lžíce medu , voda
-dobře zpracujeme a po kapkách přidáváme vodu až je hmota lesklá (s vodou opravdu opatrně!!)

MLÉČNÁ HMOTA (Мастика) 
-сухое молоко 160гр / sušeného mléka, -сахарная пудра 160гр / práškového cukru, -сгущеное молоко 200гр / zahuštěného mléka (salko?), -сок лимона 2 чайные ложки / 2 lžičky  citr.šťávy
 

MODELOVACÍ HMOTA Z ČOKOLÁDY (beruna7)
100ml vody, 100g krupicového cukru, 300g glukózy, 1kg hořké čokolády s min. podílem kakaa 60%
-připravíme si cukerný základ - svaříme vodu s cukrem na 100°C, přidáme glukózu a odstavíme z ohně. Mícháme, dokud se glukóza nerozpustí. Necháme vychladnout na 40°C.-ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na teplotu 45°C, pak nádobu vyjmeme a přidáme cukerný základ s glukózou.
-mícháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota -hmotu vlijeme do nádoby vyložené potr.fólií a necháme při pokojové teplotě ztuhnout-po ztuhnutí řádně propracujeme.
 

MARCIPÁN NA RŮŽIČKY (gabikanav)
recept: 250 g práškový cukor, 125 g sušené polotučné mlieko, cca 3 PL vody a 1 PL glukózový sirup. Ten sirup mám od firmy Amylon. S týmto marcipánom sa robí veľmi dobre, dá sa úplne roztlačiť na tenko.

HMOTA Z ŽELATINY(saechka.ru)
500 g сахарной пудры/moučkový cukr, 10 g желатина/želatiny, 50 g воды/vody, сок лимона/citr. šťáva (лимонная кислота)  

želatinu namočíme na 15 minut do studené vody, potom zahřejeme (nesmí se dostat do varu, ztrácí vlastnosti), cukr prosejeme a postupně zapracováváme do želatiny. Pořádně zpracujeme dokud se hmota nepřestane lepit na ruce (případně přidáme trochu cukru, případně, pokud se drolí - citronovou šťávu). Získáme kompaktní bílou hmotu. Můžeme dobarvit.

falešný marcipán (z pekárny) - Jitka- : 200g ml. cukru, 200g suš. polotučného mléka, 30g rozpuštěného ztuženého tuku, 60ml vody, 1 lžíce medu, 2 lžičky madlového aroma. Dělám ho v pekárně. Naliju do pekárny všechno tekuté, pustím program dort a přisypu cukr s mlékem. Za chvilku se všechno spojí, tak počkám, až začne pekárna hřát. Pak přiliju lžíci oleje a za chvilku marcipán vytáhnu. Marcipán používám až druhý den, až se odleží v lednici.

Marcipan Varna (Natalyna) - 150 ml voda + 70g másla + 150 g hl. mouka + kolem 500 g cukr moučka + trocha mandlové tresti
Vodu a máslo dáme v kastrolku na plotnu a čekáme,dokud se tekutina nezačne vařit. Potom najednou se přidává všechna mouka a mícháme nepřetržitě, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny kastrolu. Vyndejte ji na vál, aby vystydla rychleji a už studenou zpracujte s moučkovým cukrem do hladkého a lesklého těsta. Barvíme podle potřeby. S touto hmotou se dá potáhnout i dort a dají se dělat i různé figurky.
Lépe se s hmotou pracuje druhý den,necháme přes noc v lednici.

VARNA (Milu)
150 ml vody, 70 g másla , 150 g hladké mouky
uděláme klasické odpalované těsto...dobře zpracovat!!!...nesmí být vidět bílé kousíčky mouky * dáme na vál a necháme úplně vychladnout..... přidáme 500 g moučkového cukru a 1 vrchovatou polévkovou lžíci sušeného /polotučného/ mléka a trochu citrónového aroma /může být i jiné, podle chuti/. * důkladně zpracujeme...podle potřeby můžeme přidat ještě cukr moučku - po troškách...až se nelepí  * varna je měkká a po odležení /v pokojové teplotě a zabalená ve fólii/ trochu ztuhne - je potřeba s tím počítat a nedávat cukru moc - ztratila by vláčnost a při práci by se pak lámala a trhala * úplně ideální je zpracování v domácí pekárně

JAK NA NI
(Milu) -
K té varně obecně : dopracovala jsem se ke třem základním poznáním - je zbytečné cpát do ní moc cukru...začít s těmi 500 g a pak pomalu podle potřeby přidávat...varna nemusí být moc "tuhá"...nejlépe se s ní pracuje, když se nechá "uležet"...ne v lednici, jen tak v pokojové teplotě, zabalená ve fólii...do druhého dne...ztuhne, cukr se krásně spojí s těstem a je pak vláčná... a varně taky pomáhá barva...s obarvenou se pracuje o hodně líp než s neobarvenou...jo, a ta barva se při tom uležení zintenzivní.

 

Hmota na potahování (Beruna) je skvělá tahle: 300 g cukru moučky, 300 g sušeného mléka, 50 g 100% tuku, 300 g fondánu, 75 g sirupu glukózového ( kukuřičného , pšeničného , nebo medu ), 40 g vody - to podle potřeby + mandlové aroma


Hmota na figurky( Maky ) - 200 g cukru, 150 g sušeného mléka, 25 g tuku, 1 bílek, 1 lžíce medu nebo glukozového sirupu, mandlové aroma

***********************************************
Jiné

 

Kokosoví ježci s ořechy:180 g hl. mouky,100g tuku(Hera,Perla),50g moučkového cukru,1 vejce,80 půlek lískových oříšků,100g čokolády,50g tuku(ztuženého),kokos.
Těsto rozdělíme na 80 dílků,do každého zabalíme půl ořechu a kousky vytvarujeme do podoby ježků.V místě očí vytvoříme špejlí důlky.Pečte při teplotě 130 st.15 min.Nechte vychladnout a namočte vždy půlku ježka do čokolády a následně do kokosu.Oči vyznačte čokoládou.
Dobrou chuť.

Punčový dort od al.do.
Piškotový korpus, krém, marmeláda, rozvar.
Rozvar - 1 dcl vody, 150g krupic. cukru, 2 lžíce rumu, 1 lžička punč. tresti, šťáva z půlky citronu., červené barvivo.
    Dort prořízneme na 3 pláty. Spodní potřeme krémem, přiklopíme druhý, prolijeme rozvarem, který připravíme tak, že svaříme vodu a cukr na nit, do horkého přidáme rum, tresť, barvivo a šťávu a necháme vychladit. Potřeme zavařeninou a přiklopíme posledním.
    Správně by se měly péct 3 korpusy, z čehož jeden je růžový, pak už se červené barvivo do rozvaru nepřidává.
Recept by měl původně pocházet z cukrářských receptur. Tenhle postup je údajně ten správný, není prý to pravé dávat za náplň např. piškotové drobečky.... To by ale posoudily cukrářky. Já ho mám moc ráda a už ani jiný recept na punčák nehledám.

PUNČOVÉ ŘEZY - od Keliska: Upečou se dva pláty piškotového těsta klasika- 5 bílků s 20dkg cukru kryst. ušlehat sníh a pak přidat žloutky a 20dkg mouky s práškem do pečiva. A upéct třetí plát, který si obarvuju dvěma barvami, ale nemusí, stačí jednou. Já obarvím půlku hnědou a půlku růžovou. Upečeme a necháme vychladnout. Připravíme si punčovinu - 15dkg. cukru kryst, půlka z 1/4vody, 5dkg marmelády, šťáva z 1a 1/2 citronu, podle chuti rum a nebo punčový likér. Cukr s vodou svaříme na husto a pak přidáme zbytek. Dáme jeden plát pomažeme marmeládou, můžeme i tenkou vrstvou krému, ale není psaný, já ho tam někdy dávám. Nakrájíme si na kostky obarvený piškot a namočíme v punčovině a pak kladem střídavě barevně, aby se dělala šachovnice na pomazaný plát. Až máme všechen piškot daný, tak ho polijeme zbytkem punčoviny. A přikryjeme posledním plátem piškotu pomazaným marmeládou.
Zatížíme do druhého dne třeba velkou knížkou, a pak polijeme polevou. Poleva: 30dkg. mletého cukru, 3lžíce vody a citronová šťáva.

korpus - od Beruny  : 10 celých vajec šlehat s 300g cukru krupice a pak přimíchat 300g polohrubé mouky+ 1 polévková lžíce škrobu.

korpus - od Bublinky je dělaný ze 3 vajíček podle tohoto receptu:
3celá vejce ušlehat do husté pěny, pak vešlehat 100 ml oleje, dále 100 ml vlažné vody, šleháme opět do husté pěny, pak zašleháme 100g cukru + vanilkový cukr, opět do husté pěny...nakonec vmícháme (já vešlehám na nízké otáčky) 200g polohr. mouky s půl práškem do pečiva.
peču na 160°C asi 30-40 minut...to musí každý vyzkoušet podle špejle,nebo jako já, když zmáčknu na korpus, musí se mi vracet pod prsty.
Misku mám smaltovanou,18 cm průměr,7cm vysokou.
Už žádnou formu nevymazávám, jen na dno dávám pečící papír.

KORPUS - OD světluškyaš  ušlehám 6 žloutků s 300g cukr krystal a trochou horké vody pak přidám cca 120ml oleje a 450g polohr. mouky s podle potřeby doředím vodou a přidám sníh s bílků. Jo a taky do mouky přimíchávám jeden prdopeč. Je to nejlepší korpus jaký jsem zkusila nepropadá se ani se nevybouluje a je jemný a dobrý. Do formy nedávej víc než do dvou třetin, jinak to v troubě přeteče. Jo a dělám ho i mramorovaný.
 

ČOKOLÁDOVÝ DORT (od Slávíka)   6 vajec + 14 dkg cukr moučka + 14dkg čokolády na vaření + 3 dkg maizeny(bramborový škrob)
Žloutky třeme s cukrem a přidáme změklou čokoládu. Já jí nechám na talířku tak na 30 vteřinek v mikrovlnce. Raději dvakrát po 15 vteřinách.
Potom přidáme maizenu a nakonec sníh z bílků. Dáme do vymaštěné a vysypané formy a zvolna pečeme. Tak na 180stupňů. Zkouším jehlicí.
KRÉM:  svaříme si 2x 33% smetany na šlehání a 2 čokolády ledové kaštany. Necháme provařit a probublat. Po schladnutí to strčíme do lednice a necháme minimálně přes noc chladit. Já si to vždy svařím večer a druhý den pokračuji. Druhý den šlehačem vyšleháme do tuha.
DODĚLÁNÍ: Korpus vložíme do kruhu na pečení.Čokoládový korpus pocákáme likérem. Já mám v lednici nějaký mandlový likér, ale už jsem používala i vaječný koňak . Na to navrstvíme banány pokrájené na kolečka. Pak rozetřeme ušlehanou smetanu a nakonec nahoru nastrouháme margot čokoládu. Opatrně sundáme kruh a natřeme i trochu okolo boků.Necháme zatuhnout.Teď jsem potřebovala trochu slavnostnější, tak jsem dokola skládala ty trubičky. Modelkové ozdoby, dávám až nakonec, před předáním, mám strach ze zvlhnutí.

Vánočka od Jitka-200ml (250) mléka, 1 (2) vejce, 100g (120) povoleného tuku, 90g (120) cukru, trochu vanilkového cukru, 500g (600) polohrubé nebo hladké mouky, trochu badyánu, 1Čl soli, 3/4 (1) balíček suš. droždí, 1 ČL citronové nebo pomerančové kůry, hrst hrozinek.
Dáme do pekárny na program - těsto. Hotové těsto buď upleteme na vánočku nebo uděláme jenom bochánek na mazanec a necháme ještě nakynout asi 40 minut. Pečeme při 180 C asi 40 minut a před vložením do trouby potřeme bílkem. Původní recept je v závorkách, ale bylo toho strašně moc, vánočka byla přes celý plech, tak jsem to trochu zmenšila.

Tvarohové koláče s olejem (Esko)
40 dkg polohrubé výběrové mouky, 10 dkg hladké výběrové mouky , 2 žloutky, 10 dkg mletého cukru, 14 dkg oleje, ¼ litru mléka, kostečka kvasnic, trochu větší špetka soli
náplň -3 kostky tvarohu(zabalit do utěrky a zatížit) nebo ½ kg tvarohu z Makra(prodávají v igelitovým pytlíku po kilču a je super (je skoro takový jako byl dříve vážený), 1 žloutek, cukru dle chuti asi 10 dkg, mletá skořice, mletý badyán, vrchovatá lžíce vanilmixu(zahustí se to, ochutí a obarví), rozinky namočené v rumu
-Postup na kynuté těsto asi znáte, chce to jen dobře vypracovat,  dá se i v pícce a nechat asi necelou hoďku kynout (podle teploty v místnosti). Suroviny jsou v takovém poměru, že se nemusí nic přidávat ani ubírat. Já to dělám tak, že si z mouky odeberu asi 2 pol lžíce mouky, těsto zamíchám a ty dvě lžíce postupně potom zapracuji. Stává se mi, že někdy mouka víc "pije" a něco mouky mi zbude. Však to znáte, někdy je i mouka naprd.
Po vykynutí zpracovávám na 2x, vyvaluji na 5 mm, čtverečky 4x4 cm. Nechám ještě tak 5 min nakynout a plním tvarohem, ze kterého si dělám kuličky-lépe se to balí, nahoru okapanou rozinku, zabalím do takového malého měšce,namočím do rozšlehaného vejce a posypky a kladu na plech po 30 ks. Nechat 10-15 min kynout a peču na 180st asi 15 min. Upečené potírám rozpuštěným máslem s rumem a trochou mletého badyánu.  Z této dávky je zhruba tak 100 ks. Záleží jak vyválíte silné těsto.

Větrníky/Zorka Odpalované těsto podle iv@: 250 ml vody, 140 g hladké mouky, 95 g tuku (máslo, olej-já dala Heru), 3 vejce, špetka soli. Vodu, tuk a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku....chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další (já dělala šlehačem). Stříkat na pomaštěný plech cukrářským sáčkem plná kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 170 a sušit dalších 20-25. Do trouby je nutné před pečením vložit kastrol s horkou vodou, v průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak větrníky nevyběhnou!!!!! Po upečení ihned rozkrojit. Neosvědčilo se mi stříkat větrníky na pečicí papír. Zatímco na pomaštěném plechu zůstala spodní strana rovná, na pečicím papíru se vypoukla a větrníčky se lehce kolébaly. Pudinkový krém podle iv@: 125 g cukru krupice, 500 ml mléka, 2 pudinky, 2 žloutky, vanilkový cukr, 125 g másla. V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla. Karamelová šlehačka: 80 g cukru krupice, 500 ml šlehačky (já použila 40%). Cukr rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, poté zalít 250 ml ohřáté smetany na šlehání a vařit tak dlouho, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Uložit do druhého dne v lednici. Druhý den přidat zbylých 250 ml vychlazené smetany a společně ušlehat. Karamelová poleva: 200 g moučkového cukru 4-6 PL vody, 1 PL rumu. 70 g cukru rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, přidat vodu a míchat tak dlouho, až se karamel rozpustí (pokud se voda vypaří, ještě malinko zakápnout). Poté přidat karamelovou hmotu do zbylého cukru s rumem - raději po částech a míchat tak, aby vznikla hladká poleva. Podle potřeby případně přidat horkou vodu.

LASKONKOVÉ ŘEZY (Beruna7)
Těsto : 400 g hladké mouky + 250 g hera + 5 lžic vody - uhněteme těsto a rozdělíme na 2 části,rozválíme na 2 placky podle tvaru plechu, propícháme vidličkou a na peč. papíru upečeme.       
Krém : 1/2 l mléka +6 lžic hrubé mouky - uvaříme kaši - po vychladnutí ušleháme s 250 g másla a 10 -15 dkg cukru(podle chuti) a trošku rumu .Krém natřeme mezi pláty a nahoru přijde sníh z 5 bílků ,360 g cukru vařený v páře a posypeme strouhanými ořechy. Necháme odležet a krájíme na kousky.Já jsem si vykrájela kolečka propíchala a upekla a jak to dopadlo, je na fotce.

 

recept na kostky (Beruna7)
piškotový plát 5 vajec,150 g cukru,150 g polohr. mouky, kakao a trochu škrobu. Náplň - ušlehaná rostlinná šlehačka (může být i normální svařená) 1/2 s kakaem nebo nutelou , 1/2 přírodní.Plát rozdělíme na 2 části a na jednu část stříkáme zdobícím sáčkem šikmo z rohu do rohu střídavě pruhy světlé a tmavé náplně, přiklopíme druhou částí a zatížíme. Potom potřeme celý řez nahoře zbylou šlehačkou zarovnáme boky a nakrájíme nožem pilkou namočeným v horké vodě (po každém prokrojení znovu namočit a nahřát ve vodě a otřít do utěrky) na kostky, nakonec na každou kostku dám pusinku šlehačky a čičarádu z čokošky .

recept na likérovou střechu (Beruna) : nejdřív si upeču piškotový plát ze 4 vajec , pak si připravím formu (tak jak je vidět na druhé fotce) ze silnějšího kartonu si udělám tvar střechy do formy na hranatý hřbet a vyložím mikrotenem nebo alobalem pak podle nákresu vložím pásy piškotu . Krém udělám z rostlinné šlehačky ( může být i normální -svařená) část ušlehané šlehačky ochutím vaječným koňakem a přimíchám trochu rozpuštěné želatina , promíchám metlou a natřu do střechy - část1.
další část ochutím kakaem nebo nutelou a opět trochu želatiny a natřít část 2. poslední část nechám bílou neochucenou šlehačku + trochu želatiny (nevím přesně kolik, asi 2-3 polévkové lžíce) a doplním formu doplna. Pak přiklopím piškotem a zatížím a nechám zatuhnout v chladnu.po vychlazení otočím vyklopím, pomažu zbylou šlehačkou, posypu nebo počárám čokoládou a můžeme krájet ( nožem namočeným v horké vodě - nejlépe pilkovým) Místo likérové části můžete dát šlehačku s rozmíchaným ovocem (maliny ,jahody atd.) je to také moc dobré a nebo dát jen dvě části napůl.
 
náktes střecha.JPGPICT0016.JPG
TIRAMISU (BERUNA) - ""Já to tiramisu dělám se ztužovačem od Milu. Nornálně ušlehaná šlehajda + tiramisu ztužovač, do kterého ještě přídám pro výraznější kávovou chuť trochu rozpustného kafe rozmíchaného v rumu. Dort 2x prokrojím a namažu šlehačku na spodní díl, na to nandám rozlámaný prostřední díl a ještě zbytky tmavého korpusu, aby to bylo zajímavější a lžící to prolévám silnou oslazenou kávou s rumem, na to zase šlehajda se ztužovačem a dokončíš dort, jak zrovna potřebuješ.  a vypadá to jako tyhle tiramisu řezy -""

TIRAMISU - JEDNOHUBKY- Listopad30
Čokoláda na vaření, papírové košíčky, plata od vajec, piškoty, černá uvařená káva, rum, 1 pomazánkové máslo, 100g pr. cukru, 1 šlehačka,
Košíčky dáme do plat od vajec a lžičkou stěny i dno vylijeme čokoládou. Dáme do mrazáku ztuhnout. Pak je vyloupeme, dáme na tác a do každého vložíme kus namočeného piškotu v kávě s rumem. Nastříkáme krém - pomazánkové máslo, cukr a šlehačku nalijeme do nádoby a ušleháme do tuha. Košíčky dozdobíme ( např. čokoládovými lupínky a bobulemi rybízu)

Tiramisu DORT - Listopad30- 2 kysané smetany,1 tvaroh,1 pomazánkové máslo přírodní,3 vanilk. c. - vše rozšlehat,piškoty, mandarinky,silná káva s rumem na namáčení piškotů,granko a čokoládové ozdoby,1 nugátový bonbon na kytku   ----  Dno formy vyložit folíí a poklást cukrářskými piškoty nebo dětskými piškoty namočenými v kávě,zakrýt částí rozšlehané náplně, poklást mandarinkami a další vrstvu piškotů, náplně,ovoce až do spotřebování. Poslední vrstva je náplň, kterou posypeme grankem a necháme ztuhnout v lednici do 2. dne. Nakonec ozdobíme.

SNĚHOVÉ MISTIČKY- Listopad30
mističky: 3 bílky, 175g krupicového cukru   krém: 2,5 pomazánková másla ( lahůdkové), 200g práškového cukru, 2 šlehačky  + ovoce
Ušleháme tuhý sníh a postupně zašleháme cukr. Hmota je tuhá a lesklá. Na pečící papír nastříkáme kolečka, kterým uděláme obrubu z pusinek a sušíme v předehřáté troubě na 95 stupňů cca 2 hod. Poté troubu vypneme, neotvíráme a pečivo necháme doschnout do vychladnutí. Skladujeme v dobře uzavřené krabici, pokud hned neplníme.
Ušleháme šlehačku, pom. máslo a cukr. Nastříkáme do mističek a ozdobíme čerstvým ovocem.Mističky jsou velké 6 - 7 cm. Z této dávky vytvoříme přibližně 25 kousků.

Recept na slaný korpus (Jajinka1)- na podkovu: 3 hrnky polohrubé mouky, 30g droždí, 3 špetky soli, 3dl vlažné vody, špetku cukru, 200g krájené slaniny, 150g sekaných vlašských ořechů, 100g tuku, 3 vejce.
Zadělat normální kynuté těsto jako na knedlíky, jenom místo krájené housky tam dám slaninu a ořechy a přidám tuk.

rafaelo: (Petruše) -  25dkg ztuž.tuku rozpustit a vychladlý smíchat s 15dkg m.cukrem,1vanilk.cukrem,25dkg suš.mléka a 12dkg kokosu,podle potřeby přidat vodu(méně než 100ml).Vypracovat hladkou hmotu,nechat ztuhnout a tvarovat kuličky-do každé1/2 oloup.mandle a obalujeme v kokosu.

medovník - ?
POTŘEBNÉ PŘÍSADY-3 vejce, 300 g cukru krupice, 1 Hera, 3 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky
Náplň: 1 plechovka zkaramelizovaného Salka a 300 g másla
POSTUP PŘÍPRAVY-V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce, cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150.
Směs natíráme stěrkou na pečící papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo já si pod papír dávám dno z rozvírací dortové formy, abychom měli přibližný tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 na plech v horkovzdušné troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.  Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozvírací formy. Zbylé okraje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu.
Máslo a kondenzované mléko ušleháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě, mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-)) (Takto to vyzkouším zase někdy příště)
Necháme odležet do druhého dne !
PS: dost sladký!

MEDOVNÍK II. - Ela
těsto: 70 g bravčovej masti, 2 celé vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 200 g cukru, 2 čajové lyžičky sódy bicarbony, 460 g hladkej múky--- masť, vajcia, med, cukor šľaháme nad parou do spenenia, ešte do teplého pridáme múku rozmiešanú so sódou bicarbonou, zamiesime a rozdelíme na 3 časti. Pečieme po jednom kuse.
Krém: 150 g cukru vymiešame s 200 g masla ( Hera, Helia)- Uvaríme puding napr.Zlatý klas, občas premiešame kým vychladne a potom ho primiešavame po častiach do maslového krému.

Valentýnský medovník - TANELA
suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g másla. 150 g cukru krupice, 50 ml mléka , 4 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce octa, 1 polévková lžíce jedlé sody, 2 vejce
krém: 500 g másla, 1 plechovka zkaramelizovaného salka, rum podle chuti
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni, stáhneme, přidáme vejce, ocet. Dobře promícháme a vlijeme na vál, kde máme prosátou mouku s jedlou sodou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Na plech připravíme pečící papír a na něj obkreslíme podle dortové formy srdce 4 x (kolik placek, tolik papírů) a jednotlivé díly těsta podle obrázku vyválíme na tenké placky. Na další dva díly si nakreslíme vždy dvě srdíčka o něco menší (o 3cm)rozválíme ovál . Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 5 minut do zlatavé barvy. Jednotlivé díly necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s plechovkou zkaramelizovaného salka. Podle chuti přidáme rum. Jednotlivé placky okrájíme podle dortové formy a šablony z tvrdého papíru, kterou jsme si udělali na menší srdíčko, aby byly stejně velké (při pečení se trošku roztečou) a drobečky rozdrtíme. Medovník promažeme krémem, pomažeme boky a povrch dortu, ozdobíme marcipánovými ozdobami, obsypeme drobky. Uložíme do chladu, medovník je nejlepší druhý a třetí den.

DORT RAFAELLO - Irenchen
"Рафаелло".На 4 коржа вам понадобитса: 2 яйца взбить с 100г сахара, добавить 100г растопленного маргарина, 400г муки, 100г сметаны, 1ст.л Амониа(Hirschsalz). Все замесить и поставить на ночь в холодильник. На утро делим тесто на 4 части,раскатываем на 0,5см толшины и выпикаем. (Коржи не должны подгореть, а быть белыми. КРЕМ для смаски варим заварной, им смасзиваем коржи ,верхний тоже мажем и посыпаем кокосовой стружкой, я посыпала между тоже кокосом, вкуснее.  (Торт пропитываетса при комнатной температуре).

 

linecký těsto na košíčky (Svetluškaaš)
nebo cokoliv jiného:  300g hladký mouky + 100g cukru moučka + 200g másla + 1 van.cukr + 1 žloutek + 1/5 prdopeče  a trocha citr.kůry

Pantoflíčky: Smícháme 90 g moučkového cukru, 70 g másla, 150 g mletých piškotů, 2 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, plníme do úlkových formiček, vyklepneme, naplníme máslovým krémem a dáme do lednice ztuhnout. Rozkrojíme, přilepíme krémem na upečený oválek z lineckého těsta a dozdobíme. http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/cukrovi/drevaky.html

Punčové řezy (akimka)
Upečeme 3 piškoty (jeden obarvíme na růžovo) Piškot- 5 vajec, 5 lžic cukr. mouč., 1 vanilka - vše ušleháme, přidáme 5 lžic mouky ( hladká + polohrubá) a 1/2 prášku do pečiva.  Pečeme na 200C.
První placku je žlutá a potřeme rybízovou marmeládou. Druhá je růžová se proleje punčovinou. Třetí placka se přilepí opět rybízovou marmeládou a zatěžkáme plechem nejlépe přes noc.
Polijeme polevou (cukr mouč, vřelé mléko, citrón. šťáva + barvivo) a do čerstvého děláme čok. mřížky.
Punčovina- 200 ml vody, 10 dkg kryst. cukru, 250 g meruň. marmelády a z 1 pomeranče nastrouhaná kůra- vše svaříme. Do vychladlého : 220 ml rumu, šťáva z 1,5 pomerančů a šťáva z 1 citrónů + punčová tresť.
 

Štafetky - zákusek (akimka)
1placka = 5 bílků, 11 dkg mouč. cukru - ušleháme - ne v páře, Přidáme 5 dkg ořechů mletých, 5 dkg hladké mouky.
Zamícháme do sněhu a pečeme na hodně vymaštěném plechu na 190-200C. Ještě teplé zděláme z plechu. Upečeme 4x placky, promažeme krémem. Druhý den krájíme na žádáné tvary a máčíme v čokoládě.

Medová roláda (akimka)  
10dkg cukru, 3 žloutky -utřeme, přidáme 10dkg medu a šleháme, 3 bílky, 12 dkg hladké mouky, trochu jedlé sody
Stáčíme za studena. Já potírám trochu povidly + krém a polévám čok. polevou

Krém do rolády i štafetek (akimka)
Používáme hodně-skoro všude.       Dáme vařit 250 ml vody , špetka soli 4 vrchovaté lžíce hlad. mouky,  5 dkg tuku (máslo, máslíčko, stela-jak co komu vyhovuje)
Uvaříme hustou kaši na mírném ohni, úplně se oddělává od hrnce. Necháme vychladnout.  Do utřeného 1 1/4 -1/2 másla utřeného s cukrem zašleháme kaši + rum.  Přidáme kakao, ořech, co kdo chce.
Já na medovou roládu používám bílý krém a do štafetek přidám velkou lžíci mleté kávy..
 

Muffinky (skleněnka)
200g polohr. mouky, půl prdopeče, 1 čokoládový pudink, 100g čokolády na vaření, 3 vejce, 150g krupicového cukru, 100ml oleje, 50ml mléka, 1-2 banány(podle velikosti)
------------------------------------
čokoládu nalámat a ve vodní lázni rozpustit.Kypřící a pudinkový prášek promíchat s moukou.Vejce našlehat s cukrem, postupně přilévat olej a našlehat do pěny, zamíchat do toho větší část čokolády(zbytek schovat na dozdobení).Postupně přidávat mouku a mléko.
Formu na mufiny vymazat a vysypat moukou, nebo vyložit papírovými košíčky.Do každého košíčku nandat lžíci těsta a pak vložit kolečko banánu, a doplnit košíček maximálně do 3/4.Péct ve vyhřáté troubě na 170 stupňů. Po upečení a vychladnutí zdobit polevou z bílku a moučkového cukru- řídký RI(royal icing)  a pocákat zbytkem čokolády.

 

PUNčOVé řezy (dorianna)
5 vajec, kolik váží vejce, tolik cukru a hladké mouky , půl pr. do peč. Z bílků ušleháme el. šlehačem sníh, postupně zašleháme pískový cukr, potom žloutky a nakonec už opatrně ručně mouku
to je na jednu placku - já peču 3x a do jedné placky dám červenou barvu
Nalijeme na plech vyložený papírem to je důležité!!!.
uvaříme si rozvar na polití - 250ml rumu , 250ml vody a 250g cukru , citronová šťáva podle chuti , necháme přejít varem a necháme vychladnout .
vyndáme dvě placky i s papírem z plechu , ten jeden zůstane v plechu a ten potřeme marmeládou a na něj posadíme červený plát stáhneme z něj papír a prolijeme tím rozvarem , pomažeme další plát a posadíme ho navrch na něm necháme nahoře papír aby se nám to dobře otáčelo . Přiklopíme dalším plechem a strčíme do lednice kde ho tak 2x otočíme , aby se prosákla rumová chuť do ostatních placek ( je dobrý když to necháte v těch plechách dobře se to otáčí ), no a pak jen polijete citronovou polevou (mouč. cukr ,, citronku dle chuti a potřeby )

medové trubičky(hanaanrec)
17dkg hladké mouky, 14dkg cukru moučky, 4dkg medu, 1 vejce, 1/4 lžičky sody,
-těsto necháme odpočinout,vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka, ještě teplé natáčíme na konec vařečky a studené plníme krémem.
Z této dávky je asi 50-60 koleček o průměru 6cm, doporučuji nejdříve vystřihnout kolečko z papíru a podle toho doma hledat vhodnou vařečku. Větší kolečka nedělám, tam se musí dát víc krému a to u nás nechtějí. Peču asi 180st. a pozor ! jsou hned upečené - neodcházet daleko a hned začít stáčet, jak budou chladnout, budou praskat a nebudou se pěkně stáčet.

VÁNOČKA (janinaMK) - 1kg HRUBÉ mouky, 15dkg cukr pudr, 15dkg rozp. máslo, 1,5kostky droždí, 3 žloutky, 1/2l mléko, sůl, citr.kůra, vanilka, rozinky, mandle je to dávka na dvě velké vánočky

VÁNOČKA Alena M. (MachyA) (mimibazar) - POTŘEBNÉ PŘÍSADY - 560 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra
POSTUP PŘÍPRAVY - Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

 

Recepty na Medovník

*************************************************************************

Recepty


http://www.wunderkessel.de/forum/backen-suesse-sachen/30657-sammelthread-motivtorten-andere-ausgefallene-torten-3.html


- Glucosesirup:
128 g Traubenzucker, 72 g Wasser 4 Min/100°/Stufe 3

Dann den Fondant folgendermaßen herstellen: 1 Päckchen gemahlene Gelatine , 6 Eßl. kaltes Wasser, - verrühren und 30-60 Minuten ausquellenlassen.
Dann den Fondant mit den o. g. Zutaten in 2 Arbeitsgängen zubereiten: 13 g Palmin 1,5 Min/80°/Stufe 2, Hälfte der o. g. Gelatine dazu 1 Min/Stufe 2, Hälfte (75 g) des Glucosesirup dazu kurz auf Stufe 2-3 verrühren, auf Brotteigstufe einstellen, laufen lassen, dabei 700 g Puderzucker einriseln lassen und alles schön kneten lassen., Da man ja sofort den Glucosesirup und Gelatine für 2 Arbeitsgänge zubereitet hat, das gleiche noch einmal. Bitte unbedingt am Vortag den Fondant zubereiten. Er lässt sich erst nach einem Tag Ruhe (nicht im Kühlschrank) schön verarbeiten. Dann ist er zunächst hart und ihr müsst nochmal von Hand 1 bis 1 1/2 Würfel P*almin unterarbeiten. So bekommt Ihr für wenig Geld eine perfekte Zuckerfondantmasse (1,5 kg).

Pudinkový máslový krém - Pudding von 750 ml Milch und 2 Pkchen Puddingpulver kochen, ohne Zucker (ich koche den Pudding im Topf auf dem Herd *ganzrotwerd*)
200 g Puderzucker, 500 g Butter, Pudding, 2 Würfelchen Palm*n
und so gehts:  Da die Masse sonst nicht so schön wird mache ich es in 2 Etappen:  100 g Zucker zu Puderzucker , ca. 10 Sek/ Turbo, dazu dann stückweise 250 g Butter, Stufe 4-5, bis alles schön cremig ist, so ca 20 sek, dann die Hälfte des abgekühlten Puddings löffelweise dazugebe, ebenfalls Stufe 4-5. Wenn alles schön glatt ist , einen zerlassenen Würfel vom Palm*n dazugeben und alles gut vermischen.
Aus dem Topf nehmen und die andere Hälfte ebenso herstellen. Die Creme reicht für 1 Torte und ist seidenglatt!!!!

Rezept für selbst hergestelltes Marzipan: Ich mache meinen Marzipan so: 250 g Zucker -15 Sek/ Stufe 10, umfüllen, 250 g geschälte Mandeln-20 Sek/Stufe 7, Puderzucker wieder zugeben, 40 g Amaretto, 1/2 Fläschchen Bittermandelöl -3 Min/ Teigstufe, mit Hilfe des Spatels verkneten

Vaječný krém - 2/3 (40 g) Ei ( hört sich seltsam an, aber die Menge reicht. Einfach das Ei verquirlen und abwiegen).100 g Milch, 100 g Zucker-5,5 Min./ 100°C/Stufe 3, 250 g Süßrahmbutter, 2/3 Eßlöffel Amaretto -3 Min./ Stufe 4-5, Die Eicreme wie oben beschrieben auf Stufe 4-5 eßlöffelweise unterrühren.

**************************************************************************************************************************************

SLANÉ....
 

Slané muffiny (A-terka): 100 g anglické slaniny /já dala selský salám /,1 malá cibule,250 g hladké mouky,2 lžičky prdopeče, 50 g nakrájeného ementálu, 50 g nastrouhaného sýra /já dala po 50 g nastrouhané cihly a nivy/, 2 vejce, 200 ml podmáslí, 1/2 kávové lžičky soli, pepř
Osmahnout anglickou, přidat cibuli a nechat zesklovatět a do vychladlého přidat ostatní ingredience, péct 20 - 25 min. Množství je na jeden mufinový plech.
dorty04 017.jpg


 toustová roláda (Jehlička):  Ingredience toastový chléb, zakysaná smetana, uzená šunka, 2 tavené sýry, pomazánkové máslo, česnek, nakrájená kapie, strouhaná naložená okurka, sůl
Postup Z krájeného toastového chleba odkrojíme kůrky a rozložíme plátky těsně vedle sebe na alobal (3 krát 4). Potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky a potřeme pomazánkou z ostatních surovin. Pomocí alobalu svineme do rolády, zabalíme a dáme na 2 hodiny do chladničky. Pak krájíme na plátky. Do pomazánky můžeme přidat i strouhaný sýr cihla nebo Niva a trochu tatarky.

Bořšč ukrajinský (A-terka), kdysi jsem ho vyčetla v nějaké kuchařce
Uvařit uzená žebírka, mezitím podusit na másle kořenovou zeleninu + např. hrášek, kukuřici. Do vývaru z uzeného dát vařit nakrájené kysané zelí společně s kořením - bobkový list, nové koření, celý pepř., po chvíli přidat brambory a nakonec podušenou zeleninu, sterilizovanou řepu a kousky uzeného. Zahustit smetanou / stačí 12%/ s mouku. Na talíři servírujeme se lžící kysané smetany - nemusí být. Já ho dělám vždy do největšího hrnce a jíme ho po talířích. Má to být husté, aby v něm stála lžíce.

Brokolicová omáčka na těstoviny (Pajita) - Orestovat cibuli, česnek, přidat pokrájenou brokolici, malinko podlít (opravdu malinko) a celkem prudce restovat do odpaření té vody. Brokolice musí zůstat křehká. Přidat nastrouhanou Nivu, rozpustit, zalít smetanou, ještě krátce povařit a dochutit bílím pepřem a hlavně bazalkou. Novotný k tomu měl myslím si špagety, ale já mám ráda vrtule.