Krém z ľadových
gaštanov alebo bielej čokolády (Lucia
H. (gupka))-
POTŘEBNÉ PŘÍSADY: 3 šľahačkové smotany 33%, 3 tyčinky ľadových
gaštanov alebo 2 biele čokolády
POSTUP PŘÍPRAVY-Tento krem si mozte pripravit aj s BIELOU
COKOLADOU alebo KINDER TYCINKAMI, kofilou atď. Na tri slahacky stacia
dve biele Milka cokolady. POSTUP---smotany dáme do hrnca a dáme variť a
už počas zohrievania pridáme ľadové gaštany a necháme prevariť, za
stáleho miešania, musí chvíľu vrieť. Potom treba hmotu nechať do druhého
dňa v chladničke a na druhý deň vyšľahať do tuha. Je výborný do torty
alebo na rezy s piškótovým cestom.
varená plnka nad parou: 9 celých
vajec, 450 g kryštálový cukor, 2 ks vanilkový cukor, 3 polievkové lyžice kakaa,
250 g varovej čokolády - šľahať nad parou cca 20 minút. Nechať vychladnúť za
občasného miešania. Vyšľahať 600 g masla + 150 g Hery (můžeš dať tuk, aký
používaš). Po kúsku zašľahať čokoládovú hmotu.
Pikantní krém od Di - jahodový nebo kakaový
2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 vanilkového pudingu (dala jsem
jahodový), necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery.
V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý
puding po částech zašleháme do tuku s cukrem. Pokud do krému zamícháme kakao,
máme výborný kakaový krém. Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu +
povrch, připravíme jej ze 2 dávek.
vaječná plnka šľahaná nad parou. Ja tam pridávam
na 9 vajec 250 g čokolády, 450 cukru a všetko šľahám spolu. Ty máš dva vajíčika
ale neviem koľko čokolády. Asi by bolo najlepšie keby si vajcia s cukrom
vyšlahala nad parou, nechala schladiť a vmiešala do masla. Tiež čokoládu nechaj
rozpusiť a schladnutú vmiešaj do masla.
Pišingrová náplň
(Rysavka):
7,5dkg čokolády +12,5dkg ztuž.tuku +2,5dkg kakaa +19dkg cukr moučka +7dkg ořechů
Tuk a čokoláda se nahřejí, přidáme ostatní suroviny a vše dobře promísíme. Dbáme,
aby náplň byla stále dostatečně teplá. Rychle tuhne.
Je to dobrá náplň mezi linecká kolečka (kakaová), fakt dost dobrá
Základní francouzský máslový krém
(Lidunka25)
1 hrnek cukru (1 hrnek 240-250 ml) +
3 lžíce kukuřičného sirupu +
1/2 hrnku vody +
3 vejce +
špetka soli +
450g másla
V kastrolku dejte cukr, kukuřičný sirup a vodu na silný plamen.
Mezitím umixujte vejce se solí do pěny.
Až se cukr celý rozpustí a směs se vaří, přišlehejte ji k vejcím. Až je mísa se
směsí a vejci na dotek vlažná, přišlehejte po trochách máslo. Šlehejte do hladka.
Můžete přidat příchuť. Směs musí být opravdu vlažná, jinak místo krému budete mít
vodu.
Italský máslový krém
(Lidunka25)
6 bílků +
1 a 1/4 hrnku cukru +
1/4 hrnku vody +
pár kapek citronu +
450 g másla
1 hrnek cukru, vodu a pár kapek citronu přiveďte k varu.
Mezitím vyšlehejte bílky se zbytkem cukru až se tvoří špičky.
Cukrový sirup by měl mít teplotu 112-116 C pokud nemáte teploměr, do směsi
namočte lžíci a tu pak do hrnku s ledovou vodou. Pokud směs na lžíci ztuhne jako
tvrdý bonbon, máte správnou teplotu. Nenechávejte na ohni déle jinak budete mít
karamel.
Horký sirup za stálého šlehaní přilijte do bílku. Šlehejte dokud vejce nejsou
vlažná. Pak přišlehejte máslo. (já osobně to dělám obráceně, do másla
přišlehávám bílky. )
Krém s maizenou (verlenka)
250g másla+stejné množství cukru-vyšlehat+kaše z 250ml VODY a40g Maizeny - kaši
dávám mírně teplou, krém se nesrazí a líp se rozpustí cukr.
Lemon Curd (příchuť
do krému z maizeny)(verlenka)
- v misce vhodné do mikrovlnky prošlehat 100g cukru,2
malá vejce, strouhanou kůru ze 2 citronů, 120ml citronové šťávy, 60g másla. Na
600W mikrovlnit celkem 6x a mezitím promíchat - misku to chce tak dvakrát větší
než je objem téhle směsi, protože to trošku zpočátku vypění.
čokoládový krém:
3 vejce, 120 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr
šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, po vychladnutí zašlehat postupně do másla.
Na větší dort bych dělala rozhodně dvojitu dávku.
recept na tmavý krém: dám
vařit 1 šlehačku s 2 vrchovatýma lžícemi cukru, až bude vařit přidám 2 čokolády
na vaření + 1 kaštany, nechám probublat a stále míchám, vypnu a nechám
vychladit. Tohle všechnu vařečkou postupně zašlehávám do 1 změklého másla (+cukr
dle chuti). Používám na promazání i zdobení dortů.
klasický
krém nadstavený gustinem -
škrobem (Kotě)- na dvě másla si dělám půl litru mléka, 2 vanilkové cukry a
80g gustinu - vaří se to jako puding, pak ušlehám máslo s cukrem asi tak 110g a
pak přidávám ten gustin. Dávám cukru méně, bohatě to stačí a není to přeslazené.
pišingrovka
300g cukr moučka +
200g ztužený tuk +
jádrová pasta (dej arašídovou nugetu, stačí tak čtyři ty malé kelímky.) +
120g rozpuštěné čokolády +
40g kakao +
vanilkový cukr.
Změklý tuk šleháme s cukrem, van. cukrem a kakaem, pak přidáme rozehřátou-NE
horkou, čokoládu, pěkně šleháme a nakonec přidáme tu nugetu.
Je
to trvanlivější náplň, takže se dá použít např. i do vánočního cukroví.
máslový krém
nastavovaný vejci šlehanými s cukrem ve vodní lázni.
(Jitka-)
6 celých vajec (nesmí být studená z lednice) dáme do hrnce, který vložíme do
většího hrnce s vodou. Hrnec s vejci se musí vody dotýkat. Zapneme plyn a
necháme si vodu chvilku nahřát. Do vajec nasypeme 300g krystalového cukru a
šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižší otáčky. Jak začne voda ve
spodním hrnci vařit, ztlumíme, ale voda musí pořád vřít. Celková doba šlehání je
asi 20 - 25 minut. Vejce musí být ušlehaná v hustý krém,
musí být hodně prohřátá, jinak by byl krém řídký.
Po vyšlehání vytáhneme z vody a ještě asi 5 minut šleháme. Necháme vychladnout a
utřeme si 500g másla s troškou mletého cukru. Máslo musí být dobře utřené, pak
zamícháváme po troškách rum. Množství podle vlastní chuti. Do másla po trochách
zamícháváme vařečkou úplně vychladlý (aby se nesrazil)
krém z vajec. Toto množství stačí na velký dort dvakrát promazaný a na
zdobení. Pokud by se krém náhodou srazil, stačí
ho chvilku nahřát a dobře vymíchat. Možná to vypadá složitě, ale takhle to mám
vyzkoušené a vychytané a krém je moc dobrý a
dlouho vydrží. Používám ho i na vánoční cukroví.
recept na
špičky:(duduš)
Krém: 1/2 kg změklého 100% tuku + 30 dkg ml.cukr - řádně vyšlehat a pak
přidat 10 dkg kakaa + 1 dcl rumu a opět šlehat, pak je stejný postup jak u
klasických špiček, já mám malou špičku, tak je dělám na piškoty, ty potřu
čokoládou a pak dělám špičky, plním vaječným koňakem z obchodu.
Bílkový krém od Rybiččiny maminky
4 bílky, 180g cukru krupice, 500g másla, 100g práškového
cukru.
Do menšího hrnce dáme bílky a krupicový cukr. Hrnec vložíme do většího hrnce, do
kterého nalijeme vodu a dáme vařit. Ihned začneme šlehat na nejvyšší obrátky.
Voda by se měla začít vařit za 10 minut, celou tu dobu nepřetržitě šleháme. Když
voda začne vřít, šleháme ještě 15-30 vteřin, ne déle než minutu ( bílky by se
srazily). Vypneme plamen, necháme nádobu ve vodě a ještě šleháme ( mírně
promícháváme) 2-3 minuty. Pak hrnec vyndáme, ještě chvíli mícháme, přikryjeme
utěrkou ( aby povrch neosychal) a necháme vychladnout. Poté zašleháme do másla
vyšlehaného s práškovým cukrem.
Krém je velmi trvanlivý, jemný a bílý. Ideální krém na zdobení krémových
dortů nebo, díky trvanlivosti, na plnění vánočního cukroví.
MAKOVÁ NÁPLŇ do
koláčků (Milu) -
MÁK - umlít, přes cedník spařit meltou / mák zůstane tmavý/, badyán,
vanilka, cukr, lógr, bílky aby mák netekl
Белковый заварной крем" от Buffy
Сахар расстворяют в горячей воде (4:1) и уваривают до пробы на средний шарик (
выше 100 градусов ). Паралельно взбивают белки до увеличения в 7 раз.
Затем тонкой струйкой горячий сироп вливают в белки. Добавляют ванильную пудру,
лимонную кислосу и продолжают взбивать 10 мин.
Сахар 670гр (cukr),
Вода 200гр.(voda),
Яйца 335гр. (vejce),
Ван.Пудра 25гр.
J(vanilkový cukr),
(Cukr rozpustit v horké vodě (4:1) a uvařit sirup. Zároveň vyšlehávat bílky až
do sedminásobné velikosti. Následně tenkým proudem zašlehat vařící sirup do
bílků. Dodáme vanilkový cukr, citronovou šťávu a nadále šleháme až 10minut. )
Как сделать пробу сиропа на средний шарик:
Налить в посудину холодную воду, опустить ложку в сироп и капнуть сиропом в воду,
потом сжать образовавшийся шарик пальцами. Если шарик слабый, то крем в итоге
может опасть. Увариваем ещё немного. Если шарик сохраняет форму, но сжимаетса ,
то как раз то что надо быстро снимаем с плиты и вливаем в белки. Если шарик
твердый, то это уже слишком поздно, это уже карамель, и если вы начнёте вливать
сироп в белки ,то почти весь сироп намотаетса на венчик. Еще подсказкой будет
цвет сиропа. Чем темнее , тем больше температура, и тверже шарик. Можно
использовать блюдце (без воды)и капать сипропом на белую поверхность, я этим
способом не пользовалась , могу только сказать , что нужен светло коричневый
цвет. После пробы на слабый шарик процесс идёт очень быстро , главное не
пропустить момент.
Лимонную кислоту можно заменить на уксус. Кислота помогает белку держать форму,
так что какая кислота большой разницы нет.
"Белковый заварной крем" от Marina5
100 мл воды,
225 грамм сахара,
175 грамм белка охлажденного, на весах отвешанного!!!,
ванильный сахар,
лимонку
(я не добавляла т.к этот крем был компонент для другого крема)
я включаю машину взбивать белки, потом сразу ставлю воду и варю сироп.
Еще важно , не прерывать взбивания белков!
Подробнее:
Сахарный песок расстворяют в горячей воде и уваривают до 118-120°C.
Параллельно взбивают охлажденные белки.
После увеличением обьема белков примерно в 6- 7 раз, уваренный горячий сироп
постепенно вливают тонкой струйкой в белки, не прекращая взбивания, добавляют
лимон.кислоту и ванильную пудру; взбивание после добавления сах.сиропа
продолжают около 10 минут .
Во время заваривания белка сах.сиропом происходит закрепление остова пышной
массы!!!
Готовый крем представляет собой снежно-белую, однородную,глянцевитую,пышную и
слегка тягучую массу."
_________________
БЕЛКОГО- ЗАВАРНОЙ КРЕМ. 3 яйца отделяем
от желтков. В кастрюльку всыпать 1 ст. сахара,тудаже налить 1/3ст. горячей воды,и
насыпать лимон.кислоты (из расчота 1 щепотка на 1 яйцо),ставим увариваться на
газ до 140С (я пользуюсь градусником ).В этоже время взбиваем миксером на
большой скорости белки в тугую пену. Когда на градуснике будет 120С в белки
добавляем ещё лимон. кислоты ( из расчота 1 щепот. на 3 яйца ) и продолжаем
взбиватьдо. Как только на градуснике будет 140С снимаем с огня и потихонь
заливаем сироп (тонкой струйкой ). Остужаем до полного остывания миксером на
боль. скорос., добовляем ароматиз. Для плотности я ставлю вхолодильник на 1-2
часа. если хотити сделатьПТИЧЬЕ МОЛОКО
Вхолодильник крем ставить не надо. После ароматизат. добавляем за ранее
замоченый желатин(за 1,5-2 часа). 1пачка желатина (20гр.)+ 7 ст.лож. холодной
воды растворяем желатин на паровой бане вливаем вбелки (можно даже горячи)
осторожно,но хорошо перемешиваем и добовляем 1/4 банки сгущен. молока, опять
хорошо но быстро перемешиваем .Долго мешать нельзя, потомучто масса начнет
уменьшаться , затем выливаем вформу и вморозилку на 2 часа. А из птичьего молока
я делаю МАСТИКУ типа маршмелоу. Разрезаю
замершее птич. молок. на квадратики 2 на 2 обваливаю их в сахор. пудре ложу
впакет и вморозилку. Когда нужно достаю сколько нужно квадратиков разогреваю в
микровол. добовляю сахорной пудры изамешиваю тугую мастику.Лучше лепить с неё
если оно полежит 2-3 часа. Хранится долго и очень удобно.Если она стала
жесковатой разогрейте в микров. примерно 10 сек. и можно липить дальше. Вот
вродебы и всё,надеюсь что у вас всё получится. Будут вопросы свистити
čokoládová MMF
hmota
150 г саxарной пудры
(g cukru moučka)
200 г горького шоколада
(g hořké čokolády)
180 г маршмелло (любого цвета)
(g "maršmelou" bonbonů libovolné barvy)
1 ст. ложка маргарина или масла
(lžičky margarínu nebo másla)
3 ст. ложки сливок
(lžičky šlehačky-smetany)
1 ст. ложка ликера, бренди или апельсинового сока (это по желанию и не
обязательно).
(lžičky likéru nebo brandy nebo meruňkové šťávy - nemusí
být)
1. На паровой бане растопить шоколад.
-nad parou roztopíme čokoládu
2. Добавить к шоколаду маршмелло и, постоянно помешивая, дать ему раствориться.
Затем добавить сливки, масло и ликер, бренди или сок.
-přidáme maršmelou a necháme roztopit, přidáme smetanu,
máslo a likér
3. Выкложить массу в миксер, добавить саxарную пудру и вымесить до образования
однородной массы.
-předáme masu do mixeru, přidáme cukr a vymícháme
4. Выкложить тесто на бумагу для выпечки и раскатать.(Тесто можно плотно
завернуть в пленку и xранить в xолодильнике)
-můžeme zpracovat
5. Если тесто будет плоxо раскатываться или вымешиваться, станет слишком твердым
или крошащимся, то подогреть его несколько секунд в микроволновке.
-"nezpůsobné" těsto necháme trochu ohřád v mikrovlnce.
MLÉČNÁ HMOTA (WERA)
20dkg sušeného mléka ,
3 dkg ztuženého tuku (v receptu je3dkg, já dávám od oka, radši míň),
20dkg ml.cukru ,
1 lžíce medu ,
voda
-dobře zpracujeme a po kapkách přidáváme vodu až je hmota lesklá (s vodou
opravdu opatrně!!)
MLÉČNÁ HMOTA (Мастика)
-сухое молоко 160гр / sušeného mléka, -сахарная пудра 160гр / práškového cukru,
-сгущеное молоко 200гр / zahuštěného mléka (salko?), -сок лимона 2 чайные
ложки / 2 lžičky citr.šťávy
MODELOVACÍ
HMOTA Z ČOKOLÁDY (beruna7)
100ml vody, 100g krupicového cukru, 300g glukózy, 1kg hořké čokolády
s min. podílem kakaa 60%
-připravíme si cukerný základ - svaříme vodu s cukrem na 100°C, přidáme glukózu
a odstavíme z ohně. Mícháme, dokud se glukóza nerozpustí. Necháme vychladnout na
40°C.-ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na teplotu 45°C, pak nádobu vyjmeme a
přidáme cukerný základ s glukózou.
-mícháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota -hmotu vlijeme do nádoby vyložené
potr.fólií a necháme při pokojové teplotě ztuhnout-po ztuhnutí řádně
propracujeme.
MARCIPÁN NA RŮŽIČKY
(gabikanav)
recept: 250 g práškový cukor, 125 g sušené polotučné mlieko, cca 3 PL vody a 1
PL glukózový sirup. Ten sirup mám od firmy Amylon. S týmto marcipánom sa robí
veľmi dobre, dá sa úplne roztlačiť na tenko.
HMOTA Z
ŽELATINY(saechka.ru)
500 g сахарной пудры/moučkový cukr, 10 g желатина/želatiny,
50 g воды/vody, сок лимона/citr. šťáva (лимонная кислота)
želatinu namočíme na 15 minut do studené vody, potom zahřejeme (nesmí se dostat
do varu, ztrácí vlastnosti), cukr prosejeme a postupně zapracováváme do
želatiny. Pořádně zpracujeme dokud se hmota nepřestane lepit na ruce (případně
přidáme trochu cukru, případně, pokud se drolí - citronovou šťávu). Získáme
kompaktní bílou hmotu. Můžeme dobarvit.
falešný marcipán
(z pekárny)
- Jitka- : 200g ml. cukru, 200g suš. polotučného mléka, 30g
rozpuštěného ztuženého tuku, 60ml vody, 1 lžíce medu, 2 lžičky madlového aroma.
Dělám ho v pekárně. Naliju do pekárny všechno tekuté, pustím program dort a
přisypu cukr s mlékem. Za chvilku se všechno spojí, tak počkám, až začne pekárna
hřát. Pak přiliju lžíci oleje a za chvilku marcipán vytáhnu. Marcipán používám
až druhý den, až se odleží v lednici.
Marcipan Varna (Natalyna) -
150 ml voda + 70g másla + 150 g hl. mouka + kolem 500 g cukr moučka + trocha
mandlové tresti
Vodu a máslo dáme v kastrolku na plotnu a čekáme,dokud se tekutina nezačne
vařit. Potom najednou se přidává všechna mouka a mícháme nepřetržitě, dokud se
hmota nezačne oddělovat od stěny kastrolu. Vyndejte ji na vál, aby vystydla
rychleji a už studenou zpracujte s moučkovým cukrem do hladkého a lesklého
těsta. Barvíme podle potřeby. S touto hmotou se dá potáhnout i dort a dají se
dělat i různé figurky.
Lépe se s hmotou
pracuje druhý den,necháme přes noc v lednici.
VARNA (Milu)
150 ml vody, 70 g másla , 150 g hladké
mouky
uděláme klasické odpalované těsto...dobře zpracovat!!!...nesmí být vidět bílé
kousíčky mouky * dáme na vál a necháme úplně vychladnout..... přidáme 500 g
moučkového cukru a 1 vrchovatou polévkovou lžíci sušeného /polotučného/ mléka a
trochu citrónového aroma /může být i jiné, podle chuti/. * důkladně
zpracujeme...podle potřeby můžeme přidat ještě cukr moučku - po troškách...až se
nelepí * varna je měkká a po odležení /v pokojové teplotě a zabalená ve
fólii/ trochu ztuhne - je potřeba s tím počítat a nedávat cukru moc - ztratila
by vláčnost a při práci by se pak lámala a trhala * úplně ideální je zpracování
v domácí pekárně
JAK NA NI (Milu) - K té varně
obecně : dopracovala jsem se ke třem základním poznáním - je zbytečné cpát do ní
moc cukru...začít s těmi 500 g a pak pomalu podle potřeby přidávat...varna
nemusí být moc "tuhá"...nejlépe se s ní pracuje, když se nechá "uležet"...ne v
lednici, jen tak v pokojové teplotě, zabalená ve fólii...do druhého
dne...ztuhne, cukr se krásně spojí s těstem a je pak vláčná... a varně taky
pomáhá barva...s obarvenou se pracuje o hodně líp než s neobarvenou...jo, a ta
barva se při tom uležení zintenzivní.
Hmota na potahování (Beruna) je
skvělá tahle: 300 g cukru moučky, 300 g sušeného mléka, 50 g 100% tuku, 300 g
fondánu, 75 g sirupu glukózového ( kukuřičného , pšeničného , nebo medu ), 40 g
vody - to podle potřeby + mandlové aroma
Hmota na
figurky( Maky ) - 200 g cukru, 150 g sušeného mléka, 25 g tuku, 1
bílek, 1 lžíce medu nebo glukozového sirupu, mandlové aroma
***********************************************
Jiné
Kokosoví ježci s ořechy:180
g hl. mouky,100g tuku(Hera,Perla),50g moučkového cukru,1 vejce,80 půlek lískových
oříšků,100g čokolády,50g tuku(ztuženého),kokos.
Těsto rozdělíme na 80 dílků,do každého zabalíme půl ořechu a kousky vytvarujeme
do podoby ježků.V místě očí vytvoříme špejlí důlky.Pečte při teplotě 130 st.15
min.Nechte vychladnout a namočte vždy půlku ježka do čokolády a následně do
kokosu.Oči vyznačte čokoládou.
Dobrou chuť.
Punčový dort od al.do.
Piškotový korpus, krém, marmeláda, rozvar.
Rozvar - 1 dcl vody, 150g krupic. cukru, 2 lžíce rumu, 1 lžička punč. tresti,
šťáva z půlky citronu., červené barvivo.
Dort prořízneme na 3 pláty. Spodní potřeme krémem, přiklopíme
druhý, prolijeme rozvarem, který připravíme tak, že svaříme vodu a cukr na nit,
do horkého přidáme rum, tresť, barvivo a šťávu a necháme vychladit. Potřeme
zavařeninou a přiklopíme posledním.
Správně by se měly péct 3 korpusy, z čehož jeden je růžový,
pak už se červené barvivo do rozvaru nepřidává.
Recept by měl původně pocházet z cukrářských receptur. Tenhle postup je údajně
ten správný, není prý to pravé dávat za náplň např. piškotové drobečky.... To by
ale posoudily cukrářky. Já ho mám moc ráda a už ani jiný recept na punčák
nehledám.
PUNČOVÉ ŘEZY - od
Keliska:
Upečou se dva pláty piškotového těsta klasika- 5 bílků s 20dkg cukru
kryst. ušlehat sníh a pak přidat žloutky a 20dkg mouky s práškem do
pečiva. A upéct třetí plát, který si obarvuju dvěma barvami, ale nemusí,
stačí jednou. Já obarvím půlku hnědou a půlku růžovou. Upečeme a necháme
vychladnout. Připravíme si
punčovinu
- 15dkg. cukru kryst, půlka z 1/4vody, 5dkg marmelády, šťáva z 1a 1/2
citronu, podle chuti rum a nebo punčový likér. Cukr s vodou svaříme na
husto a pak přidáme zbytek. Dáme jeden plát pomažeme marmeládou, můžeme
i tenkou vrstvou krému, ale není psaný, já ho tam někdy dávám. Nakrájíme
si na kostky obarvený piškot a namočíme v punčovině a pak kladem
střídavě barevně, aby se dělala šachovnice na pomazaný plát. Až máme
všechen piškot daný, tak ho polijeme zbytkem punčoviny. A přikryjeme
posledním plátem piškotu pomazaným marmeládou.
Zatížíme do druhého dne třeba velkou knížkou, a pak polijeme polevou.
Poleva: 30dkg. mletého cukru, 3lžíce vody a citronová šťáva.
korpus - od Beruny : 10 celých
vajec šlehat s 300g cukru krupice a pak přimíchat 300g polohrubé mouky+ 1
polévková lžíce škrobu.
korpus - od Bublinky
je dělaný ze 3 vajíček podle tohoto receptu:
3celá vejce ušlehat do husté pěny, pak vešlehat 100 ml oleje, dále 100 ml vlažné
vody, šleháme opět do husté pěny, pak zašleháme 100g cukru + vanilkový cukr,
opět do husté pěny...nakonec vmícháme (já vešlehám na nízké otáčky) 200g polohr.
mouky s půl práškem do pečiva.
peču na 160°C asi 30-40 minut...to musí každý vyzkoušet podle špejle,nebo jako
já, když zmáčknu na korpus, musí se mi vracet pod prsty.
Misku mám smaltovanou,18 cm průměr,7cm vysokou.
Už žádnou formu nevymazávám, jen na dno dávám pečící papír.
KORPUS - OD světluškyaš ušlehám
6 žloutků s 300g cukr krystal a trochou horké vody pak přidám cca 120ml
oleje a 450g polohr. mouky s podle potřeby doředím vodou a přidám sníh s
bílků. Jo a taky do mouky přimíchávám jeden prdopeč. Je to nejlepší
korpus jaký jsem zkusila nepropadá se ani se nevybouluje a je jemný a
dobrý. Do formy nedávej víc než do dvou třetin, jinak to v troubě
přeteče. Jo a dělám ho i mramorovaný.
ČOKOLÁDOVÝ DORT
(od Slávíka)
6 vajec +
14 dkg cukr moučka +
14dkg čokolády na vaření +
3 dkg maizeny(bramborový škrob)
Žloutky třeme s cukrem a přidáme změklou čokoládu. Já jí nechám na talířku tak
na 30 vteřinek v mikrovlnce. Raději dvakrát po 15 vteřinách.
Potom přidáme
maizenu a nakonec sníh z bílků.
Dáme do vymaštěné a vysypané formy a zvolna pečeme. Tak na 180stupňů. Zkouším
jehlicí.
KRÉM:
svaříme si 2x 33% smetany na šlehání
a 2 čokolády ledové kaštany. Necháme provařit a probublat. Po schladnutí to
strčíme do lednice a necháme minimálně přes noc chladit. Já si to vždy svařím
večer a druhý den pokračuji. Druhý den šlehačem vyšleháme do tuha.
DODĚLÁNÍ: Korpus vložíme do kruhu na pečení.Čokoládový korpus pocákáme likérem. Já mám v lednici nějaký mandlový likér, ale
už jsem používala i vaječný koňak . Na to navrstvíme banány pokrájené na
kolečka. Pak rozetřeme ušlehanou smetanu a nakonec nahoru nastrouháme margot
čokoládu. Opatrně sundáme kruh a natřeme i trochu okolo boků.Necháme
zatuhnout.Teď jsem potřebovala trochu slavnostnější, tak jsem dokola skládala ty
trubičky. Modelkové ozdoby, dávám až nakonec, před předáním, mám strach ze
zvlhnutí.
Vánočka od Jitka-200ml (250) mléka, 1 (2) vejce, 100g (120) povoleného tuku, 90g (120) cukru,
trochu vanilkového cukru, 500g (600) polohrubé nebo hladké mouky, trochu
badyánu, 1Čl soli, 3/4 (1) balíček suš. droždí, 1 ČL citronové nebo pomerančové
kůry, hrst hrozinek.
Dáme do pekárny na program - těsto. Hotové těsto buď upleteme na vánočku nebo
uděláme jenom bochánek na mazanec a necháme ještě nakynout asi 40 minut. Pečeme
při 180 C asi 40 minut a před vložením do trouby potřeme bílkem. Původní recept
je v závorkách, ale bylo toho strašně moc, vánočka byla přes celý plech, tak
jsem to trochu zmenšila.
Tvarohové
koláče s olejem (Esko)
40 dkg polohrubé výběrové mouky, 10 dkg hladké výběrové mouky , 2 žloutky, 10
dkg mletého cukru, 14 dkg oleje, ¼ litru mléka, kostečka kvasnic, trochu větší
špetka soli
náplň -3 kostky tvarohu(zabalit do utěrky a zatížit) nebo ½ kg tvarohu z
Makra(prodávají v igelitovým pytlíku po kilču a je super (je skoro takový jako
byl dříve vážený), 1 žloutek, cukru dle chuti asi 10 dkg, mletá skořice, mletý
badyán, vrchovatá lžíce vanilmixu(zahustí se to, ochutí a obarví), rozinky
namočené v rumu
-Postup na kynuté těsto asi znáte, chce to jen dobře vypracovat, dá se i v
pícce a nechat asi necelou hoďku kynout (podle teploty v místnosti). Suroviny
jsou v takovém poměru, že se nemusí nic přidávat ani ubírat. Já to dělám tak, že
si z mouky odeberu asi 2 pol lžíce mouky, těsto zamíchám a ty dvě lžíce postupně
potom zapracuji. Stává se mi, že někdy mouka víc "pije" a něco mouky mi zbude.
Však to znáte, někdy je i mouka naprd.
Po vykynutí zpracovávám na 2x, vyvaluji na 5 mm, čtverečky 4x4 cm. Nechám ještě
tak 5 min nakynout a plním tvarohem, ze kterého si dělám kuličky-lépe se to
balí, nahoru okapanou rozinku, zabalím do takového malého měšce,namočím do
rozšlehaného vejce a posypky a kladu na plech po 30 ks. Nechat 10-15 min kynout
a peču na 180st asi 15 min. Upečené potírám rozpuštěným máslem s rumem a trochou
mletého badyánu. Z této dávky je zhruba tak 100 ks. Záleží jak vyválíte
silné těsto.
Větrníky/Zorka
Odpalované těsto podle iv@:
250 ml vody, 140 g hladké mouky, 95 g tuku (máslo, olej-já dala Heru), 3 vejce,
špetka soli. Vodu, tuk a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat
mouku....chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat
zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se
přidá další (já dělala šlehačem). Stříkat na pomaštěný plech cukrářským sáčkem
plná kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 170
a sušit dalších 20-25. Do trouby je nutné před pečením vložit kastrol s horkou
vodou, v průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak větrníky
nevyběhnou!!!!! Po upečení ihned rozkrojit. Neosvědčilo se mi stříkat větrníky
na pečicí papír. Zatímco na pomaštěném plechu zůstala spodní strana rovná, na
pečicím papíru se vypoukla a větrníčky se lehce kolébaly.
Pudinkový krém
podle iv@: 125 g cukru krupice, 500 ml mléka, 2 pudinky, 2 žloutky,
vanilkový cukr, 125 g másla. V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky
a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla.
Karamelová šlehačka: 80 g cukru krupice, 500 ml šlehačky (já použila 40%).
Cukr rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, poté zalít 250 ml
ohřáté smetany na šlehání a vařit tak dlouho, dokud se karamel ve smetaně
nerozpustí. Uložit do druhého dne v lednici. Druhý den přidat zbylých 250 ml
vychlazené smetany a společně ušlehat. Karamelová poleva: 200 g
moučkového cukru 4-6 PL vody, 1 PL rumu. 70 g cukru rozpustit za stálého míchání
na mírném ohni na karamel, přidat vodu a míchat tak dlouho, až se karamel
rozpustí (pokud se voda vypaří, ještě malinko zakápnout). Poté přidat
karamelovou hmotu do zbylého cukru s rumem - raději po částech a míchat tak, aby
vznikla hladká poleva. Podle potřeby případně přidat horkou vodu.
LASKONKOVÉ ŘEZY
(Beruna7)
Těsto : 400 g hladké mouky + 250 g hera + 5 lžic vody - uhněteme těsto a
rozdělíme na 2 části,rozválíme na 2 placky podle tvaru plechu,
propícháme vidličkou a na peč. papíru upečeme.
Krém : 1/2 l mléka +6 lžic hrubé mouky - uvaříme kaši - po vychladnutí
ušleháme s 250 g másla a 10 -15 dkg cukru(podle chuti) a trošku rumu
.Krém natřeme mezi pláty a nahoru přijde sníh z 5 bílků ,360 g cukru
vařený v páře a posypeme strouhanými ořechy. Necháme odležet a krájíme
na kousky.Já jsem si vykrájela kolečka propíchala a upekla a jak to
dopadlo, je na fotce.
|
|
recept na kostky
(Beruna7)
piškotový plát 5 vajec,150 g cukru,150 g polohr. mouky, kakao a trochu škrobu. Náplň
- ušlehaná rostlinná šlehačka (může být i normální svařená) 1/2 s kakaem nebo nutelou , 1/2 přírodní.Plát rozdělíme na 2 části a na jednu část stříkáme
zdobícím sáčkem šikmo z rohu do rohu střídavě pruhy světlé a tmavé náplně, přiklopíme druhou částí a zatížíme.
Potom potřeme celý řez nahoře zbylou
šlehačkou zarovnáme boky a nakrájíme nožem pilkou namočeným v horké vodě (po
každém prokrojení znovu namočit a nahřát ve vodě a otřít do utěrky) na kostky, nakonec na každou kostku
dám pusinku šlehačky a čičarádu z čokošky .
recept na likérovou střechu (Beruna)
:
nejdřív si upeču piškotový plát ze 4 vajec , pak si připravím formu (tak
jak je vidět na druhé fotce) ze silnějšího kartonu si udělám tvar
střechy do formy na hranatý hřbet a vyložím mikrotenem nebo alobalem pak
podle nákresu vložím pásy piškotu . Krém udělám z rostlinné šlehačky (
může být i normální -svařená) část ušlehané šlehačky ochutím vaječným
koňakem a přimíchám trochu rozpuštěné želatina , promíchám metlou a
natřu do střechy - část1.
další část ochutím kakaem nebo nutelou a opět trochu želatiny a natřít
část 2. poslední část nechám bílou neochucenou šlehačku + trochu
želatiny (nevím přesně kolik, asi 2-3 polévkové lžíce) a doplním formu
doplna. Pak přiklopím piškotem a zatížím a nechám zatuhnout v chladnu.po
vychlazení otočím vyklopím, pomažu zbylou šlehačkou, posypu nebo počárám
čokoládou a můžeme krájet ( nožem namočeným v horké vodě - nejlépe
pilkovým) Místo likérové části můžete dát šlehačku s rozmíchaným ovocem
(maliny ,jahody atd.) je to také moc dobré a nebo dát jen dvě části
napůl.
|
|
TIRAMISU (BERUNA)
- ""Já to tiramisu dělám se ztužovačem
od Milu. Nornálně ušlehaná šlehajda + tiramisu ztužovač, do
kterého ještě přídám pro výraznější kávovou chuť trochu
rozpustného kafe rozmíchaného v rumu. Dort 2x prokrojím a namažu
šlehačku na spodní díl, na to nandám rozlámaný prostřední díl a
ještě zbytky tmavého korpusu, aby to bylo zajímavější a lžící to
prolévám silnou oslazenou kávou s rumem, na to zase šlehajda se
ztužovačem a dokončíš dort, jak zrovna potřebuješ. a
vypadá to jako tyhle tiramisu řezy -"" |
|
TIRAMISU -
JEDNOHUBKY-
Listopad30
Čokoláda na vaření, papírové košíčky, plata od vajec, piškoty, černá uvařená
káva, rum, 1 pomazánkové máslo, 100g pr. cukru, 1 šlehačka,
Košíčky dáme do plat od vajec a lžičkou stěny i dno vylijeme čokoládou. Dáme do
mrazáku ztuhnout. Pak je vyloupeme, dáme na tác a do každého vložíme kus
namočeného piškotu v kávě s rumem. Nastříkáme krém - pomazánkové máslo, cukr a
šlehačku nalijeme do nádoby a ušleháme do tuha. Košíčky dozdobíme ( např.
čokoládovými lupínky a bobulemi rybízu)
Tiramisu DORT -
Listopad30- 2 kysané smetany,1
tvaroh,1 pomazánkové máslo přírodní,3 vanilk. c. - vše
rozšlehat,piškoty, mandarinky,silná káva s rumem na namáčení piškotů,granko
a čokoládové ozdoby,1 nugátový bonbon na kytku ----
Dno formy vyložit folíí a poklást cukrářskými piškoty nebo dětskými
piškoty namočenými v kávě,zakrýt částí rozšlehané náplně, poklást
mandarinkami a další vrstvu piškotů, náplně,ovoce až do spotřebování.
Poslední vrstva je náplň, kterou posypeme grankem a necháme ztuhnout v
lednici do 2. dne. Nakonec ozdobíme.
SNĚHOVÉ MISTIČKY- Listopad30
mističky: 3 bílky, 175g krupicového cukru krém: 2,5
pomazánková másla ( lahůdkové), 200g práškového cukru, 2 šlehačky + ovoce
Ušleháme tuhý sníh a postupně zašleháme cukr. Hmota je tuhá a lesklá. Na pečící
papír nastříkáme kolečka, kterým uděláme obrubu z pusinek a sušíme v předehřáté
troubě na 95 stupňů cca 2 hod. Poté troubu vypneme, neotvíráme a pečivo necháme
doschnout do vychladnutí. Skladujeme v dobře uzavřené krabici, pokud hned
neplníme.
Ušleháme šlehačku, pom. máslo a cukr. Nastříkáme do mističek a ozdobíme čerstvým
ovocem.Mističky jsou velké 6 - 7 cm. Z této dávky vytvoříme přibližně 25 kousků.
Recept na
slaný korpus (Jajinka1)- na podkovu: 3 hrnky polohrubé mouky, 30g
droždí, 3 špetky soli, 3dl vlažné vody, špetku cukru, 200g krájené slaniny, 150g
sekaných vlašských ořechů, 100g tuku, 3 vejce.
Zadělat normální kynuté těsto jako na knedlíky, jenom místo krájené housky tam
dám slaninu a ořechy a přidám tuk.
rafaelo:
(Petruše)
- 25dkg ztuž.tuku rozpustit a vychladlý smíchat s 15dkg
m.cukrem,1vanilk.cukrem,25dkg suš.mléka a 12dkg kokosu,podle potřeby
přidat vodu(méně než 100ml).Vypracovat hladkou hmotu,nechat ztuhnout a
tvarovat kuličky-do každé1/2 oloup.mandle a obalujeme v kokosu.
medovník - ?
POTŘEBNÉ PŘÍSADY-3 vejce, 300 g cukru
krupice, 1 Hera, 3 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky
Náplň: 1 plechovka zkaramelizovaného Salka a 300 g másla
POSTUP PŘÍPRAVY-V horké vodní lázni rozpustit Heru, poté přidáme vejce,
cukr, med, mouku s jedlou sodou, vše mícháme cca 10 minut, já jakožto lenoch
míchám jen 3 minuty pomocí ručního šlehače, jinak je to docela makačka. Už při
míchání nažhavíme troubu na 170, horkovzdušnou na 150.
Směs natíráme stěrkou na pečící papír, na něj si můžeme nakreslit kolečko nebo
já si pod papír dávám dno z rozvírací dortové formy, abychom měli přibližný
tvar. Směs stačí na 6-7 vrstev. Já peču 6, vždy po 3 na plech v horkovzdušné
troubě něco přes 10 minut při 150 stupních.
Vychladlé placky vykrájím do hezkých koleček pomocí rozvírací formy. Zbylé
okraje nastrouhám a smíchám s oříšky. Tímto pak medovník posypu.
Máslo a kondenzované mléko ušleháme ručním šlehačem a slepujeme placky k sobě,
mažu i horní placku a okraj dortu, aby se mělo sypání na čem držet :-)) (Takto
to vyzkouším zase někdy příště) Necháme odležet do druhého dne !
PS: dost sladký!
MEDOVNÍK II. - Ela
těsto:
70 g bravčovej masti, 2 celé vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 200 g
cukru, 2 čajové lyžičky sódy bicarbony, 460 g hladkej múky--- masť,
vajcia, med, cukor šľaháme nad parou do spenenia, ešte do teplého
pridáme múku rozmiešanú so sódou bicarbonou, zamiesime a rozdelíme na 3
časti. Pečieme po jednom kuse.
Krém: 150 g cukru
vymiešame s 200 g masla ( Hera, Helia)- Uvaríme puding napr.Zlatý klas,
občas premiešame kým vychladne a potom ho primiešavame po častiach do
maslového krému.
Valentýnský
medovník - TANELA
suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g másla. 150 g cukru krupice, 50 ml
mléka , 4 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce octa, 1 polévková
lžíce jedlé sody, 2 vejce
krém: 500 g másla, 1 plechovka zkaramelizovaného salka, rum podle chuti
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme za stálého míchání
na mírném ohni, stáhneme, přidáme vejce,
ocet. Dobře promícháme a vlijeme na vál,
kde máme prosátou mouku s jedlou sodou. Vše propracujeme v hladké
nelepivé těsto, které rozdělíme na 6
dílů. Na plech připravíme pečící papír a
na něj obkreslíme podle dortové formy
srdce 4 x (kolik placek, tolik papírů) a jednotlivé díly těsta podle
obrázku vyválíme na tenké placky.
Na další dva díly si nakreslíme vždy dvě
srdíčka o něco menší (o 3cm)rozválíme ovál . Pečeme v předehřáté troubě
při 200°C asi 5 minut do zlatavé barvy. Jednotlivé díly necháme
vychladnout a mezi tím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s plechovkou
zkaramelizovaného salka. Podle chuti přidáme rum. Jednotlivé placky
okrájíme podle dortové formy a šablony z tvrdého papíru, kterou jsme si
udělali na menší srdíčko, aby byly stejně
velké (při pečení se trošku roztečou) a drobečky rozdrtíme.
Medovník promažeme krémem, pomažeme boky
a povrch dortu, ozdobíme marcipánovými ozdobami, obsypeme drobky.
Uložíme do chladu, medovník je nejlepší
druhý a třetí den.
DORT RAFAELLO
- Irenchen
"Рафаелло".На 4 коржа вам понадобитса: 2 яйца взбить с 100г сахара,
добавить 100г растопленного маргарина, 400г муки, 100г сметаны, 1ст.л
Амониа(Hirschsalz). Все замесить и поставить на ночь в холодильник. На
утро делим тесто на 4 части,раскатываем на 0,5см толшины и выпикаем.
(Коржи не должны подгореть, а быть белыми. КРЕМ для смаски варим
заварной, им смасзиваем коржи ,верхний тоже мажем и посыпаем кокосовой
стружкой, я посыпала между тоже кокосом, вкуснее. (Торт
пропитываетса при комнатной температуре).
linecký těsto na košíčky (Svetluškaaš)
nebo cokoliv jiného: 300g hladký mouky + 100g cukru moučka + 200g másla +
1 van.cukr + 1 žloutek + 1/5 prdopeče a trocha citr.kůry
Pantoflíčky:
Smícháme 90 g moučkového cukru, 70 g másla, 150 g mletých piškotů, 2
lžíce mléka, 4 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, plníme do
úlkových formiček, vyklepneme, naplníme máslovým krémem a dáme do
lednice ztuhnout. Rozkrojíme, přilepíme krémem na upečený oválek z
lineckého těsta a dozdobíme.
http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/cukrovi/drevaky.html
Punčové řezy (akimka)
Upečeme 3 piškoty (jeden obarvíme na růžovo) Piškot- 5 vajec, 5 lžic cukr.
mouč., 1 vanilka - vše ušleháme, přidáme 5 lžic mouky ( hladká + polohrubá) a
1/2 prášku do pečiva. Pečeme na 200C.
První placku je žlutá a potřeme rybízovou marmeládou. Druhá je
růžová se proleje punčovinou. Třetí placka se přilepí opět rybízovou
marmeládou a zatěžkáme plechem nejlépe přes noc.
Polijeme polevou (cukr mouč, vřelé mléko, citrón. šťáva + barvivo) a do
čerstvého děláme čok. mřížky.
Punčovina- 200 ml vody, 10 dkg kryst. cukru, 250 g
meruň. marmelády a z 1 pomeranče nastrouhaná kůra- vše svaříme. Do vychladlého :
220 ml rumu, šťáva z 1,5 pomerančů a šťáva z 1 citrónů + punčová tresť.
Štafetky - zákusek (akimka)
1placka = 5 bílků, 11 dkg mouč. cukru - ušleháme - ne v páře, Přidáme 5 dkg
ořechů mletých, 5 dkg hladké mouky.
Zamícháme do sněhu a pečeme na hodně vymaštěném plechu na 190-200C. Ještě teplé
zděláme z plechu. Upečeme 4x placky, promažeme krémem. Druhý den krájíme na
žádáné tvary a máčíme v čokoládě.
Medová
roláda (akimka)
10dkg cukru, 3 žloutky -utřeme, přidáme 10dkg medu a šleháme, 3 bílky, 12 dkg
hladké mouky, trochu jedlé sody
Stáčíme za studena. Já potírám trochu povidly + krém a polévám čok. polevou
Krém do rolády i
štafetek
(akimka)
Používáme hodně-skoro všude. Dáme vařit 250
ml vody , špetka soli 4 vrchovaté lžíce hlad. mouky, 5 dkg tuku (máslo,
máslíčko, stela-jak co komu vyhovuje)
Uvaříme hustou kaši na mírném ohni, úplně se oddělává od hrnce. Necháme
vychladnout. Do utřeného 1 1/4 -1/2 másla utřeného s cukrem zašleháme kaši
+ rum. Přidáme kakao, ořech, co kdo chce.
Já na medovou roládu používám bílý krém a do štafetek přidám velkou lžíci mleté
kávy..
Muffinky
(skleněnka)
200g polohr. mouky, půl prdopeče, 1 čokoládový pudink, 100g
čokolády na vaření, 3 vejce, 150g krupicového cukru, 100ml oleje, 50ml
mléka, 1-2 banány(podle velikosti)
------------------------------------
čokoládu nalámat a ve vodní lázni rozpustit.Kypřící a pudinkový prášek
promíchat s moukou.Vejce našlehat s cukrem, postupně přilévat olej a
našlehat do pěny, zamíchat do toho větší část čokolády(zbytek schovat na
dozdobení).Postupně přidávat mouku a mléko.
Formu na mufiny vymazat a vysypat moukou, nebo vyložit papírovými
košíčky.Do každého košíčku nandat lžíci těsta a pak vložit kolečko
banánu, a doplnit košíček maximálně do 3/4.Péct ve vyhřáté troubě na 170
stupňů. Po upečení a vychladnutí zdobit polevou z bílku a moučkového
cukru- řídký RI(royal icing) a pocákat zbytkem čokolády. |
|
PUNčOVé řezy (dorianna)
5 vajec, kolik váží vejce, tolik cukru a hladké mouky , půl pr. do peč. Z bílků
ušleháme el. šlehačem sníh, postupně zašleháme pískový cukr, potom žloutky a
nakonec už opatrně ručně mouku
to je na jednu placku - já peču 3x a do jedné placky dám červenou barvu
Nalijeme na plech vyložený papírem to je důležité!!!.
uvaříme si rozvar na polití - 250ml rumu , 250ml vody a 250g cukru , citronová
šťáva podle chuti , necháme přejít varem a necháme vychladnout .
vyndáme dvě placky i s papírem z plechu , ten jeden zůstane v plechu a ten
potřeme marmeládou a na něj posadíme červený plát stáhneme z něj papír a
prolijeme tím rozvarem , pomažeme další plát a posadíme ho navrch na něm necháme
nahoře papír aby se nám to dobře otáčelo . Přiklopíme dalším plechem a strčíme
do lednice kde ho tak 2x otočíme , aby se prosákla rumová chuť do ostatních
placek ( je dobrý když to necháte v těch plechách dobře se to otáčí ), no a pak
jen polijete citronovou polevou (mouč. cukr ,, citronku dle chuti a potřeby )
medové trubičky(hanaanrec)
17dkg hladké mouky, 14dkg cukru moučky, 4dkg medu, 1 vejce,
1/4 lžičky sody,
-těsto necháme odpočinout,vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka, ještě
teplé natáčíme na konec vařečky a studené plníme krémem.
Z této dávky je asi 50-60 koleček o průměru 6cm, doporučuji nejdříve vystřihnout
kolečko z papíru a podle toho doma hledat vhodnou vařečku. Větší kolečka
nedělám, tam se musí dát víc krému a to u nás nechtějí. Peču asi 180st. a pozor
! jsou hned upečené - neodcházet daleko a hned začít stáčet, jak budou
chladnout, budou praskat a nebudou se pěkně stáčet.
VÁNOČKA
(janinaMK) - 1kg HRUBÉ mouky, 15dkg cukr pudr, 15dkg rozp. máslo,
1,5kostky droždí, 3 žloutky, 1/2l mléko, sůl, citr.kůra, vanilka,
rozinky, mandle je to dávka na dvě velké vánočky
VÁNOČKA
Alena M. (MachyA) (mimibazar) - POTŘEBNÉ PŘÍSADY -
560 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto
řídké), 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky),
2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v
rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička
citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra
POSTUP PŘÍPRAVY - Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru,
droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí
s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple
vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s
1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou
rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec
rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho,
aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku,
je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při
zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak
akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně
zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na
4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně
propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme
rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut,
já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka
"nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec
trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté
těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla.
Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!
Recepty na Medovník
*************************************************************************
Recepty
http://www.wunderkessel.de/forum/backen-suesse-sachen/30657-sammelthread-motivtorten-andere-ausgefallene-torten-3.html
- Glucosesirup: 128 g Traubenzucker, 72 g Wasser 4 Min/100°/Stufe 3
Dann den Fondant folgendermaßen herstellen: 1 Päckchen gemahlene Gelatine
, 6 Eßl. kaltes Wasser, - verrühren und 30-60 Minuten ausquellenlassen.
Dann den Fondant mit den o. g. Zutaten in 2 Arbeitsgängen zubereiten: 13 g
Palmin 1,5 Min/80°/Stufe 2, Hälfte der o. g. Gelatine dazu 1 Min/Stufe 2, Hälfte
(75 g) des Glucosesirup dazu kurz auf Stufe 2-3 verrühren, auf Brotteigstufe
einstellen, laufen lassen, dabei 700 g Puderzucker einriseln lassen und alles
schön kneten lassen., Da man ja sofort den Glucosesirup und Gelatine für 2
Arbeitsgänge zubereitet hat, das gleiche noch einmal. Bitte unbedingt am
Vortag den Fondant zubereiten. Er lässt sich erst nach einem Tag Ruhe (nicht im
Kühlschrank) schön verarbeiten. Dann ist er zunächst hart und ihr müsst nochmal
von Hand 1 bis 1 1/2 Würfel P*almin unterarbeiten. So bekommt Ihr für wenig Geld
eine perfekte Zuckerfondantmasse (1,5 kg).
Pudinkový máslový krém - Pudding von 750 ml Milch und 2
Pkchen Puddingpulver kochen, ohne Zucker (ich koche den Pudding im Topf auf dem
Herd *ganzrotwerd*)
200 g Puderzucker, 500 g Butter, Pudding, 2 Würfelchen Palm*n
und so gehts: Da die Masse sonst nicht so schön wird mache ich es in 2
Etappen: 100 g Zucker zu Puderzucker , ca. 10 Sek/ Turbo, dazu dann
stückweise 250 g Butter, Stufe 4-5, bis alles schön cremig ist, so ca 20 sek,
dann die Hälfte des abgekühlten Puddings löffelweise dazugebe, ebenfalls Stufe
4-5. Wenn alles schön glatt ist , einen zerlassenen Würfel vom Palm*n dazugeben
und alles gut vermischen.
Aus dem Topf nehmen und die andere Hälfte ebenso herstellen. Die Creme reicht
für 1 Torte und ist seidenglatt!!!!
Rezept für selbst hergestelltes Marzipan:
Ich mache
meinen Marzipan so: 250 g Zucker -15 Sek/ Stufe 10, umfüllen, 250 g geschälte
Mandeln-20 Sek/Stufe 7, Puderzucker wieder zugeben, 40 g Amaretto, 1/2
Fläschchen Bittermandelöl -3 Min/ Teigstufe, mit Hilfe des Spatels verkneten
Vaječný krém - 2/3 (40 g) Ei ( hört sich seltsam an, aber die Menge
reicht. Einfach das Ei verquirlen und abwiegen).100 g Milch, 100 g Zucker-5,5
Min./ 100°C/Stufe 3, 250 g Süßrahmbutter, 2/3 Eßlöffel Amaretto -3 Min./
Stufe 4-5, Die Eicreme wie oben beschrieben auf Stufe 4-5 eßlöffelweise
unterrühren.
**************************************************************************************************************************************
SLANÉ....
Slané muffiny (A-terka):
100 g anglické slaniny /já dala selský salám /,1 malá cibule,250 g
hladké mouky,2 lžičky prdopeče, 50 g nakrájeného ementálu, 50 g
nastrouhaného sýra /já dala po 50 g nastrouhané cihly a nivy/, 2 vejce,
200 ml podmáslí, 1/2 kávové lžičky soli, pepř
Osmahnout anglickou, přidat cibuli a nechat zesklovatět a do vychladlého
přidat ostatní ingredience, péct 20 - 25 min. Množství je na jeden
mufinový plech. |
|
toustová
roláda (Jehlička):
Ingredience toastový chléb, zakysaná smetana,
uzená šunka, 2 tavené sýry, pomazánkové máslo, česnek, nakrájená kapie,
strouhaná naložená okurka, sůl
Postup Z krájeného toastového chleba odkrojíme kůrky a rozložíme
plátky těsně vedle sebe na alobal (3 krát 4). Potřeme zakysanou
smetanou, poklademe plátky šunky a potřeme pomazánkou z ostatních
surovin. Pomocí alobalu svineme do rolády, zabalíme a dáme na 2 hodiny
do chladničky. Pak krájíme na plátky. Do pomazánky můžeme přidat i
strouhaný sýr cihla nebo Niva a trochu tatarky.
|