|
|
Zdenka peče dorty pro celou svou rodinu a okolí. Zatím je všichni
chválí, prý moc chutnají.... :)
Ovšem Lenka také nezůstává pozadu.
Kromě výborných a krásných
perníčků všech tvarů peče od každého něco...
Zkuste si také podle receptu upéct
dort nebo třeba jen
roládu, určitě Vám bude
chutnat.
Vyzkoušejte třeba i
"mramorovaný" korpus.
Inspiraci pro zdobení najdete v galerii.
Další zdobení, tentokrát z internetu, jsem zpracovala do další stránky. Snad se tvůrci nebudou zlobit.
Na internetu jsem našla také spoustu užitečných receptů na krémy, těsta, modelovací hmoty......, které se můžou hodit.
A co takhle něco
slaného?........
Recept
Recept je jednoduchý: PIŠKOTOVÉ TĚSTO -
žloutky z 5-6 vajec (5-6L/ 7M) ušleháme s
150 g moučkového cukru doběla - nespěcháme,
vmícháme 1/3 sněhu z bílků, přidáme
150 g polohrubé mouky a 1 polévkovou
lžíci škrobu (např. Solamyl, Mayzena),
strouhanou
citrónovou kůru a vymícháme do hladka.
Nakonec opatrně vmícháme zbylý
sníh.
Pečeme na pečícím papíře, dokud zespodu nezrůžoví a nepřestane se lepit na
prst.
"Neřeknu vám přesně čas, každá trouba peče jinak a navíc s elektrickou nemám
zkušenost." Necháme vychladnout a zdobíme.
Malou obměnu těsta získáte přidáním
cca dvou
hrstek (nebo podle chuti) strouhaných ořechů .
A pokud máte rádi kakaové,
přidejte cca 2 - 3 lžíce v troše teplé vody rozpuštěného kakaa.
Nedávno jsem zkoušela vmíchat čokoládové vločky,
korpus pak vypadá na řezu zajímavě.
To všechno přidávám do těsta ještě před
konečným vmícháním sněhu.
*****
Většina dortů v
galerii je
poskládaná ze tří takových těst a 2 - 2,5 dávek krému,
proložená 2 kompoty jahod nebo mandarinek, nebo jedním velkým broskvovým.
nebo mix všech tří kompotů......
piškot - vrstva krému - ovoce - krém - piškot - krém - atd. atd.
Můžete zkusit také
"mramorovaný" korpus. Je to snadná metoda s efektním výsledkem.
Hodí se ale především pro vyšší těsta, ne na nízké plechy.
Způsob je následující - třetinu těsta obarvíme kakaem a do formy
vkládáme těsto od prostředku - 2 lžíce (jedna malá naběračka) světlého, 1 lžíce
tmavého a tak pořád dokola, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
Takhle vypadá korpus po proříznutí a na druhém obrázku vidíte řez hotovým
dortem.
*****
OVOCE -
používám kompotované. Nejčastěji
jahody, mandarinky,
broskve nebo meruňky.
Nově jsem vyzkoušela ananasový kompot a také je to dobré.
Čerstvé ovoce je mnohem tvrdší, ale netvrdím, že byste ho neměli používat,
například jahody jsou čerstvé mnohem chutnější.
*****
KRÉM - smícháme
1 zakysanou smetanu s 1 vanilkovým
cukrem, opatrně vmícháme do 2 šlehaček
vyšlehaných dotuha.
Já jsem si krém přizpůsobila a dělám takto:
3 šlehačky + 2 kysané smetany smíchané každá s jedním vanilkovým
cukrem.
Na jeden velký dort obvykle (podle druhu zdobení) použiji jednou se třemi
šlehačkami a jednou se dvěma.
Ušleháme šlehačky, pomalu - na 1-2 stupeň,
rozmícháme vanilkový cukr v zakysané smetaně a vmícháme do šlehačky. A je
hotovo!.....
Ořechový dort s margotkou
Náhodou jsem na Living.cz (od Tanely) našla inspiraci pro
tento dortík. Rodinka byla nadšená a mám prý opakovat! Tak možná budete chtít
také zkusit.....
Těsto:
klasický recept shora s přidáním dvou hrstí strouhaných ořechů. (konkr.: jedna
dávka do kulaté formy)
Krém: klasický šlehačkový shora
(konkr.: 3šlehačky+2kys.smetany+2van.cukry)
+ 3 banány krájené na kolečka + 2 margotky (kokosové) rozstrouhané na jemném
struhadle
Postup: Vychladlý korpus jsem rozřízla na
tři vrstvy. První vrstvu korpusu jsem pomazala šlehačkovým krémem, pokladla pokrájenými
banány
a posypala strouhanou margotkou. Další vrstva korpusu, šlehačkový krém atd. atd.
Celý dort jsem pomazala zbylým krémem
(trochu jsem si dala do sáčku na zdobení), posypala zbylou strouhanou margotkou
a nazdobila krémem.
Chutí prý připomíná (vzdáleně) krtkův dort....
Další malé tipy na pečení
Jahodový máslový krém
(od Di)- šťávu z jahodového kompotu doplníme vodou do 250ml a uvaříme z ní puding
(2jahodové pudinky).
Do vychladlého pudinku vešleháme 1 máslo. Cukr vešlehávám
do hotového krému až podle chuti, většinou stačí sladkost kompotové šťávy.
Pečení v kulaté dortové formě
- vystřihnu z pečícího papíru kruh na dno formy, jinak formu nevymazávám.
Těsto
naliji do formy a po upečení (zkusím špejlí) nechám vychladnout, odříznu od
formy a dvakrát
proříznu. Takhle se korpus tak nesrazí.
Prořezávání korpusu - kol dokola naříznu nožíkem tak půl cm do hloubky ve dvou řadách. Pak silnější nití přeříznu jako knedlíky.
Ozdobné papírové krajky
- před umazáním od krému je uchráníme proužky alobalu nebo folie, kterými po
stranách vypodložíme korpus.
Po dokončení zdobení jen vytáhneme a případně krémem dozdobíme kolem dortu na
tácu. Jen pak při krájení dejte pozor, krajka se šlehačkou namočí a trhá.
Roláda
-
plát těsta
hned po upečení posypeme kokosovou moučkou (nebo
strouhanými ořechy), aby se neslepil,
a i s papírem srolujeme na chviličku do
rolády.
Sotva napočítáme pět, necháme volně nenásilně rozbalit a vychladnout.
- potom plníme krémem a poklademe ovocem, srolujeme,
přičemž postupně sloupáváme
papír.
Pomažeme krémem a posypeme zdobením (nebo jak budete chtít).
Já nechávám krém
ještě rozležet, ale není to nezbytné.
No, a pak si jen necháme chutnat...
příklad zdobení:
nebo....
toto je krájená roláda naskládaná na talíř - zjednodušuje servírování....
Šlehačka
-
pár tipů jak na ni...
Šlehačka je velmi choulostivá potravina. Ráda se srazí a ani nevím
proč.
Už ji používám hodně dlouho a tak vám snad přijde vhod několik mých
zkušeností.
*- kupuji
nejraději 33% -ní, ale tím nechci říct, že 31% -ní je špatná. Teď jsem poprvé v životě viděla i 40%-ní...
*- šlehám vychlazenou!!! Stačí na hodinku vložit do mrazáku a pak
upotřebit. I mírné zmrznutí není na závadu.
*- šlehačku z krabičky pořádně vyškrábnu - na stěnách zůstává tuk, který je
důležitý při šlehání.
*-
šlehám na
nejnižší stupeň šlehače
(č.1-2). Je to sice zdlouhavé, ale
doporučuji.
*-
šlehám v
kovové míse. Nevím proč, ale myslím si, že kov lépe udrží
šlehačku studenou, kdežto v umělé míse se šlehačka brzo ohřeje.
A také, podle mého, jsou na šlehačku lepší kovová zdobítka do sáčků.
*-
po
delším stání krém vodnatí, proto se ho snažím upotřebit
co nejdříve a
připravuji ho, až když mám vše připravené na zdobení.
Případně se pak snažím nenabrat
"vodu" zespodu nádoby, ale beru vrchní, ještě tuhou vrstvu. Musí se pracovat co nejrychleji.
*-barvy míchám opatrně přímo do krému. Nejlepší jsou barvy
KOVANDOVI, dobře chutnají a barví skvěle. Pokud ale chcete docílit sytějšího
odstínu,
je lepší rozpustit barvu nejprve v lžičce např. šťávy z kompotu.
* - ještě malá poznámka: cukrové zdobení (barevné máčky, perly a
pod.) i marcipán se na šlehačce rozpouští, proto je dávám
na dorty a rolády
až v den upotřebení. Teď jsem vyzkoušela marcipánové (z mléčné hmoty)
ozdoby před položením na šlehačku
potřít čokoládou a šlehačka se neroztekla, jako předtím, když jsem položila bez
čokolády. (já peču a tvořím den předem, zdobení sypu až ráno)
....Zdenka.
Šlehačka
(krém)
-
pár tipů jak zdobit...
po kliknutí se obrázky zvětší - zkopírováno
z netu
http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=69
- další příklady, co s tvořítkama jde spáchat...
http://atecousa.net//learn/cake-decorating-manual.html
-
listujte šipečkou nahoře...
Mléčná hmota
*lžíce medu, díl
prosátého moučkového cukru, díl prosátého sušeného mléka (našla jsem na netu
doporučení na polotučné nebo bez tuku),
možné přidat mandlovou
tresť(jen drobínek)
*další recept -* a
ještě jeden - 200 g cukru, 200 g mléka, 50 ml vody, 1
. medu, 2 . oleje (nebo 2dkg tuku) a 3
.
aroma
pokud nemáte sušené mléko, zkuste nahradit
sušenou smetanou do kávy, ale není to ono....
*************************************** Smícháme dohromady a
postupným přidáváním cukru a sušeného mléka dotvoříme hmotu,
kterou musíme opravdu pořádně propracovat.
Když
byla hmota hodně tuhá, kápla jsem vodu....
nebo můžete "kápnout" třeba Amaretto...
Z hmoty pak utvoříme požadované tvary.
Ty na vzduchu tuhnou. Případně si při
složitějších modelacích můžeme vypomoci špejlemi. Na květiny se např. používá i
floristický drátek.
Zbylou hmotu můžete uchovat v igelitovém sáčku. Před upotřebením můžete trochu
(maličko) nahřát v mikrovlnce, lépe se zpracovává.
Hotová hmota je nažloutlá. Barvím barvami Kovandovi - nasypu pár krystalek na
talíř, přidám kapku vody,
požadovaným množstvím hmoty kapku "vytřu" a hnětu v dlaních,
dokud není barva
dostatečně promíchaná.
Např. šedou barvu
docílíte kakaem a trochou modré barvy.
Jednodušší je barvení gelovými barvami, ale já jsem to ještě nezkoušela, neb je
nemám...... Koupila jsem si jen černou Wilton barvu.
Mléčná hmota reaguje se
šlehačkovým krémem.
Šlehačka pod ozdůbkou udělá loužičku.
Pomohla jsem si tím,
že ozdůbky před položením na dort potřu zespodu čokoládou (většinou ji stejně
při zdobení používám) nebo máslovým krémem.
Např. pod růžičky z hmoty udělám "lístkové hnízdo" ze zeleného máslového krému.
Marschmallow hmota
video o patlání
*
marschmallow bonbony (podle barvy bonbonů bude výsledná barva hmoty, můžeme
bonbony rozdělit, kupovala jsem v SRN i čistě bílé),
1-2 lžíce citronové šťávy
(citronky), prosátý moučkový cukr
Bonbony v misce pokapeme
citronovou šťávou, pocákáme vodou a dáme na půl minutky do mikrovlnky na plný výkon.
Já stojím u
toho a když začnou bonbony "růst", vypínám.
Rozpuštěné bonbony smícháváme s
moučkovým cukrem. Nejprve v misce, když je hmota tužší,
vyndám na vál a
zapracovávám další cukr, dokud hmota nepřestane lepit.
Zkuste částečně zpracovanou hmotu nechat vychladnout, víc lepí teplá.
Tím pak
nenabere tolik cukru a lépe se s ní bude pracovat. Ale to je jen můj názor,
zkuste....
můžeme použít i mandlové i jiné aroma.
Hmotu uchováváme v kuch. folii, před upotřebením nebo pokud je hmota
už tuhá na zpracování, vložíme na chviličku do mikrovlnky,
propracujeme a můžeme
tvořit. Tato hmota je velmi vhodná na potahování - netrhá se. Vyvalujeme
ji na škrobové moučce. Jde to i do velmi tenka.
Barvíme klasicky jako mléčnou. Pozor, při předání tekutiny (práškové barvy) se
sype. Lepší je barvení gelovými barvami.
Při tvoření si můžeme
pomoci vykrajovačkami na cukroví, lisem na česnek, příborovým nožem atp.
Existuje i speciální "nádobíčko" pro modeláře.
Já
zjišťuji, že budu potřebovat mini vykrajovačky a různé nádobíčko na
modelování..... Hodně to usnadní práci!
Hmoty různé barvy na sebe přilepíme navlhčením vodou.
Hotové figurky můžeme domalovat čokoládou nebo barvami (např. špejlí nebo tenkým
štětečkem).
Hodně informací a hlavně
inspirace najdete na fóru
Nové Inšpirácie na pečenie tort.
Nebojte se tam zeptat, určitě vám někdo poradí. Jsou tam super lidičkové!
Pár obrázků z internetu pro
inspiraci jsem zpracovala do další stránky.
A pár
receptů, mmj. i na hmoty, najdete na stránce, kam jsem si uložila recepty, které
jsem našla - kde jinde? - na internetu...
odkazy
na netu - modelování
http://www.labuznik.com/article.php?ID=77
pár rad o marcipánovém tvoření
http://www.smarcipan.cz/sweetshop/index.php?cPath=32_43&osCsid=9654220d8f6cfb7ef330f39fe91c5451
marcipánové ozdůbky pro inspiraci
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/MassaPark11MartaBallina
- postavičky
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/TUPap12
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/ArteEnAzucar1
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/Aadt17
andílci
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/MassaPark1MartaBallina
http://picasaweb.google.com/albumdetortas/Cbcmb10
mmj. kytičky
http://picasaweb.google.com/ALBUMSTRAWBERRY/SupeRrevistaTortas1
http://picasaweb.google.com/ALBUMSTRAWBERRY/TORTAS02
http://picasaweb.google.com/alegria.artesanal/FLORESDEPAPEL
modelování kytiček
Muffiny
Peču z jakéhokoliv těsta. Zkoušela jsem přímo "muffínové",
bábovkové, ale i vyzkoušené piškotové z receptu na dort.
Mám přímo nějaký "muff" plech, tak jednoduše vložím košíček, lžící "kydnu" těsto
tak, aby zůstalo tak 1/2cm odshora a dám péct.
Místo orig plechu si můžeme vypomoci alumiskami od paštik, které dáme jednoduše
na pečící plech a vyložíme papírovými košíčky.
Tím se papírové košíčky nebortí a hezky drží tvar.
Mezi dvě lžíce těsta můžeme dát lžičku nugety, džemu aj.
Jsou dětmi hodně oblíbené, u nás se po nich jen zapráší. A dají se libovolně zdobit. Já si na nich zkouším krémové růžičky:))
slané dobroty